SRBIJA U RATU: Krvavo sticanje slobode
Foto: Kurir Štampano

RTS Film i serijal

SRBIJA U RATU: Krvavo sticanje slobode

Pop kultura -
Na Pasuljanskim livadama snimljeni kadrovi proboja Solunskog fronta, uz podršku Treće brigade KOV i Specijalne brigade
1 / 5 Foto: Kurir Štampano

- Juriš, braćo! Za mnom! - povika podnarednik prodornim glasom i prvi iskoči iz rova. Meci su se zarivali u grudobrane i parali vazduh oko srpskih vojnika koji su kretali ka neprijatelju... On još jednom podiže ruku s osmehom ispod brkova...- Juriii... - zakrklja najedared, dok su se šrapneli zabadali u njegovo telo.

Herojstvo na deluPolegnu na travu i drhtavom šakom stegnu grumen zemlje. Daleko je za njega ostala Srbija. Na podnarednikovo beživotno telo stropošta se uz bolan jauk jedan soldat... Puščano zrno pogodilo ga je u vrat. Krv je liptala iz rane... Krv za otadžbinu.Uzvici su se mešali s topovskom paljbom i reskim rafalima zloglasnog „maksima“... Bugarski rovovi su bivali sve bliže. U ušima namgrođenog kaplara je odzvanjalo samo njegovo teško disanje...

- Ubij Bugarina! - čvrsto stegnu nož u ruci kidišući na neprijatelja.Taj nesretnik mu je stajao na putu ka porodici koju je morao da napusti tri godine ranije i da se, smrzavajući se preko Albanije, izgladneo i umoran nekako domogne Krfa. Sada se sa svojom sabraćom vraća. I nikoga neće poštedeti. Te 1918...A ove 2014. sve to je pretočeno na filmsku traku. Na vojnom poligonu Pasuljanske livade pre tri dana odigravale su se baš ovakve scene proboja Solunskog fronta, koje će na kraju biti sastavni deo igrano-dokumentarnog serijala „Srbija u Velikom ratu“.

Približavanje mladimaUz pripadnike Treće brigade KOV i Specijalne brigade, verno su prikazane bitke na Kajmakčalanu, Ceru, Mačkovom kamenu... Sve je rađeno po istinitim događajima.- Želela bih da tematiku približim mladima koji malo znaju o tome i da kroz atraktivne scene tih predela dočaramo to vreme - istakla je autorka Slađana Zarić i dodala je ekipa RTS bila prva koja je posle 100 godina prošla putem kojim je išla srpska vojska četiri ratne godine.

Sve precizno planirano... Autorka Slađana Zarić
Sve precizno planirano... Autorka Slađana Zarić

PlanoviFILM NA ZIMU, SERIJA 2015.Planirano je da film bude premijerno prikazan u decembru, dok će se serija emitovati iduće godine. U dokumentarnim segmentima sagovornici će biti najeminentniji srpski i strani istoričari. Realizuje se uz saradnju RTS, Ministarstva odbrane, Vojno-filmskog centra „Zastava film“, a rediteljka je Ivana Stivens.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track