STARI SRPSKI OBIČAJI: Najpovoljniji dani i meseci za venčanje

Verovanja

STARI SRPSKI OBIČAJI: Najpovoljniji dani i meseci za venčanje

Pop kultura -
Ako se udate u januaru, on će biti zaljubljen i iskren, mesec junskih ruža garantuje obilazak sveta, dok tmurni novembar stavlja sreću na čekanje

Različiti narodi imaju različita verovanja koja se prenose sa kolena na koleno, pa su tako i u Srbiji ostala neka davna verovanja kada je reč o izboru datuma venčanja, piše Lisa.rs

Svaki mesec imao je svoje značenje, te se po tome određivala povoljnost. Na primer, ako se venčate u julu, vaš bračni drug i vi svakodnevno ćete raditi.

Septembar, koji je od davnina poznat kao najpovoljniji mesec za venčanja, mladencima donosi bogat i dobar život...

Pročitajte narodna verovanja za svaki mesec u godini, kao i to šta on mladencima donosi.

-Udaj se kada je godina nova, on će biti zaljubljen, dobar i iskren.- Kada se februarske ptice spajaju, nemoj se venčavati već se plaši svoje sudbine.- Ako se udaš kada martovski vetar duva, užitak i suze, imaćeš oba.- Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega.- Udaj se u mesecu maju i sigurno ćeš upropastiti dan.- Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići.- Ono dvoje što se u julu venčaju, moraće da rade za dnevni hleb.- Ko se u avgustu venča, proći će kroz velike promene u životu.- Udaj se septembra u crkvi i život će ti biti bogat i dobar.- Ako se venčaš u oktobru, ljubav će rasti ali će bogatstvo pasti.- Ako se udaš u tamnom novembru, uživanje će doći, zapamti.- Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati.

Osim za mesec, određivao se i povoljan dan u nedelji za stupanje u bračnu zajednicu. Postojala je čak i pesma po kojoj se planirao dan venčanja:

- Ponedeljak za bogatstvo,- Utorak za zdravlje,- Sreda najbolja od svih,- Četvrtak za gubitke,- Petak za krstove,- Subota najgora od svih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track