KURIR U PEKINGU: Srbi nam doneli kišu i sunce!
Foto: Shuterstock

Gigantska civilizacija utkana u modernu silu na istoku planete

KURIR U PEKINGU: Srbi nam doneli kišu i sunce!

Pop kultura -
U Zabranjenom gradu nepregledne palate dinastija Ming i Jang, iako su prazne, i danas deluju veoma impozantno
1 / 6 Foto: Shuterstock

Lilo je ko iz kabla u Pekingu. Nebo se spustilo na zemlju.- A u Pekingu u septembru nikada ne pada kiša - rekoše domaćini.Petoro Srba grabi ka čuvenom Tjenanmenu. Tenkovi, krv, demonstracije... sve je bilo tu.Policija, policija i samo policija. Punktovi, skeneri i pretresanja počinju u prethodnoj ulici. Ne daju Kinezi reprizu oktobra 2013, kad je auto-terorista ubio turiste.

Mauzolej Mao Cedunga... Obavezno mesto za slikanje
Mauzolej Mao Cedunga... Obavezno mesto za slikanje

Slikanje kod Mao CedungaKonačno. Mao Cedung se smeši sa zidina Zabranjenog grada. Dominira nad Tjenanmenom, kraj kojeg je i njegov mauzolej. Turisti se tiskaju za „ptičicu“ pred velikim Mao Cedungom. Srećom, pada kiša, pa nema gužve koja je najveća u septembru, kad je špic turističke sezone, pa se čekanje karata otegne satima. Kraj septembra je i početak priprema za proslavu 1. oktobra, dana kad je pre 65 godina veliki Mao proglasio Narodnu Republiku Kinu. Svi su užurbani. Cveće se postavlja na Tjenanmen...

U duhu tradicije... Prelepe građevine privlače pažnju turista
U duhu tradicije... Prelepe građevine privlače pažnju turista

Zabranjeni grad - nepregledne palate dinastija Ming i Jang. Još u 15. veku ovde je počelo čudo. Gradilo se, stvarale su se simetrije, harmonije...- Najmlađi car imao je samo tri godine kad je krunisan i bio je preplašen - govori vodič iz slušalice.A odraslima i sada te palate deluju svemoćno i zastrašujuće. Čak i onako prazne.

Čest prizor... Zbog smoga mnogi Kinezi nose maske
Čest prizor... Zbog smoga mnogi Kinezi nose maske

Šetnja s maskamaDan posle sviće sunčan dan. Još jedno čudo u Pekingu.- Srbi nam doneše kišu i sunce - smeju se domaćini.

Ptičje gnezdo... Olimpijski stadion otvoren 2008.
Ptičje gnezdo... Olimpijski stadion otvoren 2008.

Nema, inače, sunca nad kineskom prestonicom. Smog ga sabajle „pojede“ u gradu od bar 21 milion duša. Ko da su se tri Srbije sjatile tu. I zaštitne maske tad „šetaju“ Pekingom.- Velika zagađenost vazduha, saobraćaj i brojna populacija tri su glavna problema prestonice - kažu gradski zvaničnici.

Večiti kolaps... Svakodnevni problem u Kini
Večiti kolaps... Svakodnevni problem u Kini

Kolaps je na ulicama najčešća slika. Snalazi se ko kako zna. Četvore oči treba otvoriti i na semaforu i na raskrsnicama ulica koje se probijaju među neboderima. Najviši ima 120 spratova. Ali postoji jedan koji treba videti - nova zgrada nacionalne televizije Si-Si (CCTV) - kinezi je zovu i „pantalone“.Ono što obavezno treba videti u Pekingu jeste i Ptičje gnezdo. Nezaboravna Olimpijada 2008. iznedrila je i nacionalni stadion - impozantnu građevina kojoj, takođe, ne možeš prići dok te policija dobro ne pretrese. I pred Gnezdom hiljade i hiljade sadnica cveća. Prvi oktobar je bio blizu.Osvajanje Kineskog zidaDan kasnije Srbi su osvojili i Veliki zid. I mahnuli u svemir, doduše, kroz maglu palu na jedno od sedam svetskih čuda koje je „zajahalo“ vrletne planine još u devetom veku pre nove ere. Jedino je to delo ljudskih ruku vidljivo iz kosmosa. I zaista je neverovatno. Tako jednostavno, a tako moćno.

Guejang noću... Od reklama ceo grad sija
Guejang noću... Od reklama ceo grad sija

Na tri sata leta od Pekinga je Guejang, centar provincije Guejdžou na jugozapadu Kine. Drugi Hongkong, kako ga zovu Kinezi. Noću sav sija od reklama koje na neboderima „trče“ na sve strane.Zdravice uz jaka pićaGuejdžou - u prevodu skupo sunce. Guejdžou - planine ispresecane rekama i vodopadima. Druga strana predivne Kine.- Prvo što morate znati o ljudima Guejdžoua jeste da mnogo vole dobru kapljicu. Čuveno pirinčano vino koje ima 22 grada alkohola i piće maotai, koje ima i do 60 odsto alkohola. Neretko od njih Kinezi padaju i na zemlju. Drugo - tamane ljutu hranu.- Za sve ovo treba vam jak želudac - priča vodič.I zaista. Dobro piju, još bolje nazdravljaju i sjajni su domaćini!„Bela, ćao“ pevalo se na kineskom, a „Branka, Branka“ na srpskom... I svi su se odlično razumeli! Ganbei! Živeli!

Slikanje ispred nove zgrade nacionalne televizije Si-Si... Novinarka Kurira sa kolegama
Slikanje ispred nove zgrade nacionalne televizije Si-Si... Novinarka Kurira sa kolegama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track