POMOZITE, TRAŽI STARU LJUBAV S JADRANA: Nada ga je očarala na letovanju pre 50 godina
Foto: Shutter

Nikada je nije zaboravio

POMOZITE, TRAŽI STARU LJUBAV S JADRANA: Nada ga je očarala na letovanju pre 50 godina

Pop kultura -
Koliko se seća, živela je u Ljubljani, u Linghartovoj ulici i sanjala da jednog dana postane doktorka

Sredovečni Holanđanin Martin Hendriks (67) letovao je pre 50 godina u Jugoslaviji, na hrvatskom primorju, gde je i upoznao Nadu Medžić iz Ljubljane.

Sada, pola veka kasnije, ovaj holandski profesor želi da pronađe svoju Nadu. Sa tom željom javio se u holandsku emisiju "Uspomene" TV stanice Kro koja spaja stare ljubavi i izgubljene prijatelje.Martin je ispričao da je 1964. kampovao na hrvatskom primorju gde je upoznao Nadu. Nažalost, posle silnih Holanđanin se više i ne seća u kom je mestu bio, ali se seća da je Nada na moru bila sa bakom.

Jedne večeri je skupio hrabrosti, seo pored nje i počeli su da razgovaraju: Kad su nam se pogledi sreli, nisam mogao da odvojim oči sa nje... Toliko me je očarala, a video sam da i ona mene netremice gleda. Sećam se da sam pomislio: “Bože, kako je lepa, tako graciozna i tako lepe plave kose...Zajedno su proveli to i sledeće leto, a ostatak godine su se dopisivali kada su i došli na ideju da Martin dođe kod Nade u Sloveniju i počne da radi u hotelu njenih roditelja.

Međutim, njegov otac se nije složio sa tim. Uplašio se da će mu sin otići u nepoznatu zemlju i tamo ostati zauvek zbog čega mu je uzeo i sakrio pasoš pa Martin nije ni mogao da otputuje. Otac je za njega planirao drugačiju budućnost - da odsluži vojsku, završi fakultet i zaposli se u svojoj zemlji.

Posle neispunjenih obećanja kao da se sve srušilo, pisma su stizala sve ređe, a kontakt s Nadom se gubio... Kako je sve prestalo, priseća se Martin, ne znam ni sam... U ljutini i želji da je zaboravi uništio je sva pisma, fotografije i njenu adresu ali sada, pola veka kasnije, Martin bi mnogo želeo da je vidi i popriča s njom o zajedničkoj mladosti.

Koliko se seća, Nada je živela u Ljubljani, u Linghartovoj ulici i sanjala je da jednog dana postane doktorka.Martin je, kaže, proveo lep život - ima dvoje dece i dvoje unučadi, a supruga mu je preminula mlada, u 50. godini.

A Nadu, kaže, nikada nije zaboravio...

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track