„Ujedinjeni medvedi“ sve oduševili: Srpska šljiva na Kopakabani
Foto: Dado Đilas

Umetnost

„Ujedinjeni medvedi“ sve oduševili: Srpska šljiva na Kopakabani

Pop kultura -
Na čuvenoj plaži u Riju tokom SP u fudbalu bile su izložene figure sa simbolima 140 zemalja

Ko kaže da nas nije bilo na prvenstvu u Brazilu?Istina, nismo igrali fudbal, ali deo kolorita Srbije videli su svi koji su tih dana špacirali čuvenom Kopakabanom. Izložba „Ujedinjeni medvedi“ sa oslikanim motivima iz 140 zemalja bila je veoma zapažena u Riju, a našega medu krasile su šljive i seoski pejzaži. Ove motive odabrao je slikar Slavoljub Mirković iz Šapca, pruživši tako priliku mnogima iz sveta koji su došli na jedan od najvećih sportskih događaja da bar na tren uživaju u lepoti naših krajeva.

Kroz šljivike i livade... Srpski meda među palmama
Kroz šljivike i livade... Srpski meda među palmama

Iz organizacije Junajted badi bers iz Berlina dostavili su nam umetnikov dopis prilikom konkursa u kojem je on objasnio svoj izbor.- Pre 15 godina preselio sam se iz Srbije u Beč. Od tada osećam veliku nostalgiju, koja me je inspirisala da medvedu „obučem“ karakterističan pejzaž centralne Srbije. Moja slika prikazuje vraćanje korenima i tradiciji. Medvedi u Srbiji žive u netaknutoj prirodi, ali su postali retka i zaštićena vrsta. Želeći da mu pokažem naklonost, oslikao sam na pejzažu košnicu na ulazu u selo. Put od sela vodi do crkve na vrhu planine, što prikazuje poštovanje srpskog naroda prema Bogu i sveštenstvu - napisao je Mirković i pojasnio da je za njega od najviše važnosti drvo šljive oslikano duž leve medine strane:- Ono nudi svoje plodove posmatraču. Dakle, one ne predstavljaju samo drvo i voće već simbol koji povezuje sve nas kao narod - nostalgično je dodao Slavoljub.

Lečio nostalgiju... Slavoljub Mirković
Lečio nostalgiju... Slavoljub Mirković

Podrška UNICEFAVIZIJA MIROLJUBIVOG SVETAIdeja o „Ujedinjenim medvedima“ nastala je u Berlinu 2002. godine i od tada je postavke širom planete videlo više od 30 miliona ljudi. Različiti stilovi slikara uklopljeni su u umetničko delo koje simbolizuje viziju miroljubivog sveta. Ovu ideju podržao je i Unicef.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track