SVETSKA PREMIJERA SUNČANICE U BG Mihalkov: Istorija opominje, Srbi i Rusi ne uče na greškama!
Foto: Dragan Kadić

Glamurozno

SVETSKA PREMIJERA SUNČANICE U BG Mihalkov: Istorija opominje, Srbi i Rusi ne uče na greškama!

Pop kultura -
Mihalkov je rekao da istorija pokazuje da Srbi i Rusi kao slovenki narodi, ne umeju da uče na sopstvenim greškama, ali da su opasne zemlje koje imaju snagu i strast, a nisu imale ratove na sopstvenim teritorijama
1 / 5 Foto: Dragan Kadić

Svetska premijera novog filma ruskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova "Sunčanica" biće održana večeras u beogradskom Centru Sava i očekuje se dolazak velikog broja glumaca iz celog sveta, reditelja i državnih zvaničnika.

Scenario filma, pisan prema istoimenom romanu nobelovca Ivana Bunjina, gledaoce vodi u dvadesete godine prošlog veka na poluostrvo Krim, odakle se posle građanskog rata evakuiše poražena armija belih Rusa.

Glavne uloge u filmu igraju Ruskinja Viktorija Solovjova i naš glumac Miloš Biković.

Mihalkov je rekao da istorija pokazuje da Srbi i Rusi kao slovenki narodi, ne umeju da uče na sopstvenim greškama, ali da su opasne zemlje koje imaju snagu i strast, a nisu imale ratove na sopstvenim teritorijama.

"Posle rata uvek se govori neka bude šta god, samo da ne bude rat. To je genetsko pamćenje onih koji imaju ratove na svojoj teritoriji. To je unutrašnja genetska memorija. Čini mi se da je jako opasno da postoje zemlje koje ne znaju šta je rat na svojoj teritoriji", rekao je Mihalkov.

Srpsku prestonicu je, kaže Nikita, za premijeru izabrao kao rođendan svog filma, koji se slavi kako kaže s prijateljima u Beogradu, a ne u Briselu.

"Kada se film prvi put prikazuje, to za gledaoca postaje dan rođenja filma. A rođendan se slavi sa prijateljima, i zato u Beogradu, a ne u Briselu. Zvao sam mnogo ljudi. Emir Kusturica je rekao da će doći. Moji glumci bi trebalo da budu tamo. Kao što rekoh, to će biti dan rođenja filma i pozivam sve svoje prijatelje. Drago mi je što nijedan od njih, ukoliko, naravno, nije negde na snimanju, nije rekao da neće doći", rekao je Mihalkov.

Glumac Miloš Biković rekao je da sa radošću i strepnjom očekuje svetsku premijeru filma, tokom čijeg snimanja u Rusiji je, kako kaže, "pio znanje sa izvora".

"Nisam još video film. Jako se radujem tome. I jedva čekam da ga pogledam. Pomalo i strepim", rekao je on.

PREMIJERU UŽIVO MOŽETE PRATITI OVDE

18.54 - Nikita Mihalkov obratio se publici u Sava Centru

"Sačuvajte aplauz za posle filma", rekao je režiser i dodao: "Bio sam na ruskom groblju i bilo mi je jako teško, danas je tamo jako plemenito, lepo...", rekao je.

"Zašto Srbija, zato što sam radio sa svojim prijateljima odavde, Milošem Bikovićem... Svetska premijera je dan rađanja filma, a rođendan se slavi sa prijateljima.. Eto zašto sam ja u Beogradu, a ne u nekom drugom gradu. Hvala Srbijo", rekao je NIkita Mihalkov.

18.47 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe prisustvuje premijeri

Visoki državni vrh takođe prisustvuje premijeri filma, a među gostima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić,koji je u pratnji svoje supruge, a u "Sava centru" je i savetnik premijera Srbije Aleksa Jokić

18.26 - Oskarovac i reditelj Nikita MIhalkov stigao je na premijeru

Na pitanje zašto je baš Beograd izabrao za premijru, oskarovac kaže:

"Radi se o tome da treba objašnjavati kad nekog ne voliš, a kad voliš ne treba, ja jednostavno volim Srbiju i to je to", kaže Nikita i dodaje da je sledeća stanica Krim.

"Nakon Beograda, film će se prikazati u Krimu, pa u Sevastopolju. Tako će se zatvoriti jedan moj simboličan krug. Naime, krajem prošlog veka, Srbi su primili ruske oficire tokom rata u Krimu, a ovako se ja njima zahvaljujem. Sve je kako treba da bude, zbog toga se moji junaci nakon Srbije vraćaju u Krim", zaključio je režiser.

18.18 - Kusturica je stigao na premijeru

"Mi smo prijatelji već dugi niz godina i to je jedan od najboljih karijera u istoriji, on nikada nije pogrešio. Ja ne volim da glumim, ja sam morao da glumim u ovom filmu za lovu", rekao je Kustrurica.

18.13 - Martin i Viktorija takođe glume u filmu i oni su iz Rusije. Mladi glumci stigli su na premijeru sa Milošem Bikovićem.

"Ja sam zahvaljujući Nikiti uspeo da napravim ovaj lik", rekao je Viktor.

18.11 - Miloš Biković je stigao na premijeru

"Nisam mogao ni da sanjam da ću raditi sa Nikitom, još i da će svetska premijera biti u Beogradu, tako da je ovo dvostruka radost", kaže Miloš Biković i dodaje da on nije gledao film i da je ova i za njega.

17.48 - Na premijeru su među prvima stigli Ivana i Jelena Žigon, Dule Savić sa suprugom Marinom Rajović-Savić, Aljoša Vučković, Vuk Kostić, Sloboda Mićalović, Radoš Bajić sa porodicom, Đorđe Marjanović...

Pogledajte trejler filma "Sunčanica"

http://www.youtube.com/watch?v=xbL08QIdKeA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track