VIKEND U OBRENOVCU: Rambo Amadeus fenom suši zidove!
Foto: Fonet

Festival Oslobađanje - festival prijateljstva i nezaborava

VIKEND U OBRENOVCU: Rambo Amadeus fenom suši zidove!

Pop kultura -
Bogat i raznolik umetničko-istorijsko-muzički program odigravaće se u prostorijama Doma kulture i Osnovne škole "Posavski partizani"

OBRENOVAC - Drugi međunarodni festival "Oslobađanje - festival prijateljstva i nezaborava" održaće se 1. i 2. novembra u Zabrežju kod Obrenovca, najavilo je danas Udruženje "Perilo Zabrežje", koje je organizator ove manifestacije.

Bogat i raznolik umetničko-istorijsko-muzički program odigravaće se u prostorijama Doma kulture i Osnovne škole "Posavski partizani".

Ovogodišnji program sastoji se od niza koncerata, različitih muzičkih stilova i više izložbenih postavki, kao što je i izložba kojom se povezuje prva zabreška učiteljica Julka Vićentijević sa Zagrebom, avangardnim pokretom Zenitizam i ondašnjim istorijskim ličnostima, u postavci magistra istorije umetnosti Milene Nedeljković, kao i "Drveno detinjstvo" vajara Marka Crnobrnje.

Drugi dan festivala predviđen je za svečano otkrivanje devet postamenata pod nazivom "Vladari koji su se iskrcavali na Zabreškom gradu", čiji je autor dizajner Nenad Aćimović, kao i za muzičke bravure Željka Šišića na obnovljenoj violini iz 19. veka, vlasništvo "Perilo zavičajne kolekcije".

U okviru filmskog programa biće prikazan "Micićev kofer" Slobodana Simojlovića o Zenitu, odnosno idejama avangardnog pokreta s početka minulog veka. Filmski program završava se filmom o majskim poplavama "Obrenovac 1003" Predraga Vukosavljevića.

U ulozi volontera pojaviće se i rok muzičar i tekstopisac Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus koji će, fenovima za kosu ("vernim fenovima") izvesti performans - simbolično sušenje zidova Doma kulture. Učestvuju i Đ Crni Zub ( Koja iz benda Discipline kičme) i Rozalija Trošelj iz Zagreba s Radionicom ličnog razvoja "Snoživljenje" (cilj stvaranje praktičnih mehanizama kod polaznika za savladavanje poteškoća i ostvarenje korisnih ideja).

Uprkos stradanjima koje je ovo područje doživelo u poplavi, članovi Udruženja "Perilo Zabrežje", entuzijasti i volonteri, istrajali su u nameri da se festival održi."Sad nam je potrebniji nego ikada, da se malo maknemo od turobne svakodnevice, da podignemo duh i optimizam", istakao je predsednik Udruženja, Milan Katić.Festival su prošle godine podržali opština Obrenovac, Ministarstvo spoljnih poslova i Austrijski kulturni forum, a ove Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track