Volonteri iz inostranstva obnovili uništeni muzej!
Foto: Tanjug

Mladi iz Evrope i Azije pomažu Srbiji

Volonteri iz inostranstva obnovili uništeni muzej!

Pop kultura -
Studenti iz više zemalja u proteklih 14 dana renovirali su etno-kuću u selu nadomak Kragujevca, koja je ponovo otvorena za posetioce
1 / 3 Foto: Tanjug

Mladi volonteri iz Evrope i Azije u protekle dve sedmice radili su na restauraciji Etnografskog muzeja u selu Drača, nadomak Kragujevca, na kome tri decenije nije ništa rađeno. U uređenju enterijera i eksterijera učestvovali su mladi iz Japana, Tajvana, Rusije, Italije, Francuske i Španije, uz podršku vršnjaka iz Srbije, koji su bili zaduženi za popravku krova.Veliko spremanjeGosti iz Evrope i Azije u Draču su došli u okviru međunarodnog kampa „Volontirajmo zajedno“, a vodiči su bili profesor francuskog jezika i književnosti Vojislav Jakšić i studentkinja FON Jovana Arsenijević, koji su, takođe, učestvovali u uređenju seoskog muzeja.

Ulaz u muzej... Nova tabla
Ulaz u muzej... Nova tabla

- Obnovili smo spoljašnjost etno-kuće, dakle, okrečili smo spoljne i unutrašnje zidove, šmirglali, polirali i farbali drvenariju. Uredili smo i unutrašnju drvenariju, odnosno prozore, očistili eksponate i vratili ih na prvobitno mesto - rekao je Jakšić u izjavi Tanjugu. Volonteri Elizaveta Berzukova iz Rusije i Acuši Nunokava iz Japana prvi put su došli u Srbiju i nisu skrivali oduševljenje njenim lepotama i ljubaznošću meštana.Tople reči o Srbiji- Srbija je topla, prijatna i miroljubiva zemlja. Posebno su mi se dopali meštani jer su puni ljubavi prema Rusiji, zainteresovani su za politiku i za Putina - kaže Berzukova i dodaje da je srpsko-rusko bratstvo često bilo tema u kampu.Vredni Nunokava malo je pričao o radovima, a mnogo više o tome koliko je Srbija lepa.- Oduševljen sam Srbijom, gostoljubivošću naroda, prirodom, biljkama i pejzažima - rekao je Nunokava, koji prvi put učestvuje na međunarodnom kampu tog tipa.

Šumadijska trpezarija
Šumadijska trpezarija

Etno-muzej u Drači jedinstven je u Šumadiji i, nažalost, ranijih godina bio je na meti lopova, koji su ukrali najveći deo postavke. Odneli su autentičnu šumadijsku narodnu nošnju, trubu seoskog poštara, staru više od 80 godina, poljoprivredna oruđa, sve što je imalo istorijsku vrednost. Muzej je od sinoć svečano otvoren i živi novi život.

Folklor... Narodna nošnja
Folklor... Narodna nošnja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track