VREDAN: Miloš Biković uskočio u kožu Ive Andrića

Snima se film „Branio sam Mladu Bosnu“

VREDAN: Miloš Biković uskočio u kožu Ive Andrića

Pop kultura -
Poznati glumac dobio epizodnu ulogu u kojoj tumači nobelovca iz mlađih dana
1 / 3 Foto: Ne

U Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“ u Beogradu trenutno se snima film „Branio sam Mladu Bosnu“ reditelja Srđana Koljevića.

On je branio Principa... Nikola Rakočević kao advokat Rudolf Cistler
On je branio Principa... Nikola Rakočević kao advokat Rudolf Cistler

Pored Gavrila Principa, glavni junak priče je Rudolf Cistler, advokat, koji je branio članove Mlade Bosne na suđenju za atentat na Franca Ferdinanda. Jedna od učionica u školi je preuređena i od nje je napravljena sudnica, u kojoj će ekipa provesti desetak dana i snimiti najveći broj scena. Potom se seli u Valjevo.

Producent... Zoran Janković
Producent... Zoran Janković

Rad dug 20 godinaNaša ekipa posetila je set u društvu producenta „Košutnjak filma“ Zorana Jankovića, a u tom momentu kadrove su snimali Vuk Kostić i Nikola Rakočević, koji tumače Veljka Čuba i Rudolfa Cistlera. Kostić pre ulaska pali cigaretu i čeka da reditelj kaže „akcija“.- Lično, istraživanje i bavljenje ovom pričom sam započeo pre 20 godina. Nikada nije bio važniji trenutak da se ona ispriča. Našu priču nećemo pričati „mi“, nego Austrijanac. On će svedočiti autentičnim zapisima „u našu korist“, a iz perspektive evropskih vrednosti i svojih ideala - „poštovanja prava i pravne države“ kao temelja civilizovanosti - objašnjava Koljević.

Mladobosanac... Vuk Kostić kao Veljko Čubo
Mladobosanac... Vuk Kostić kao Veljko Čubo

Pre Beograda, ekipa filma je boravila u Pančevu, gde su snimani zatvorski dani pripadnika Mlade Bosne. Članove ove organizacije igraju još uvek studenti glume - Miloš Đurović (Gavrilo Princip), Vučić Perović (Vaso Čubrilović), Marko Grabež (Nedeljko Čabrinović) i cela plejada budućih velikih zvezda srpske pozorišne scene. U podeli su još i Nebojša Glogovac, Ljubomir Bandović, Boris Isaković, Branislav Lečić, a zanimljivo je da zvezda filma „Montevideo, bog te video“ Miloš Biković tumači lik nobelovca i u mladosti mladobosanca Ive Andrića, a Anica Dobra igra Julijanu.Premijera u oktobruPremijera filma se očekuje u oktobru, a nakon nje u decembru kreće istoimena serija na RTS. Projekat je pomogao Filmski centar Srbije, a snimanje je kasnilo skoro pola godine zbog nedostatka novca.

Biljana KrstićRADI MUZIKU ZA FILMPosle „Zone Zamfirove“ i „Spasitelja“, Biljana Krstić će potpisati muziku za film „Branio sam Mladu Bosnu“. Pevačici se scenario veoma dopada, a očekuje da će ovo delo ostati za sva vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track