ZABORAVLJENI SVET BALKANA: Braća Teofilović sa Miroslavom na Kolarcu
Foto: Pr

10. novembra koncert

ZABORAVLJENI SVET BALKANA: Braća Teofilović sa Miroslavom na Kolarcu

Pop kultura -
Izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike planiraju da sa svetski cenjenim gitaristom Tadićem na Kolarcu 10. novembra, pored ostalog, izvedu kompozicije sa zajedničkog albuma "Vidarica"

Svetski priznati muzičari, vokalni duo braća Teofilović i gitarista Miroslav Tadić održaće 10. novembra koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, koji će nositi simboličan naziv "Zaboravljeni svet Balkana".

"Svaki dolazak Miroslava (iz SAD) u Evropu koristimo za neki novi koncert. Sa Miroslavom se uvek javi neka nova energija koja ponese i nas i publiku, i dogodi se koncert koji se dugo pamti. Prethodni na Kolarcu (pre dve godine) je bio jedan od takvih, pa smatramo da je pravi trenutak da nas publika ponovo čuje u Beogradu, a već imamo i zakazan nastup 7. novembra na Jazz Festu u Sarajevu", kažu Teofilovići.

Jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike, braća Ratko i Radiša Teofilović planiraju da sa svetski cenjenim gitaristom Tadićem na Kolarcu 10. novembra, pored ostalog, izvedu kompozicije sa zajedničkog albuma "Vidarica" (2012), ali najavljuju i "neke nove obrade starih pesama koje su nastajale inspirisane zajedničkim putovanjima i koncertima".

"Publika će imati priliku da čuje dobar deo tih pesama, koje će se naći na našem novom zajedničkom izdanju. Uvek se javi neka pesma koju jedva čekamo da predstavimo publici. Pored toga publika će imati mogućnost da čuje i Miroslavljeve instrumentalne bravure, kao i neka naša nova a capella izvođenja", otkrivaju Teofilovići.Blizanci Ratko i Radiša Teofilović jedinstvena su pojava ne samo na domaćoj, već i svetskoj etnomuzičkoj sceni - uspeli su da reše "misteriju drugog glasa" i pronađu davno izgubljene harmonije srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja, što se može čuti u njihovim izvedbama starih narodnih pesama poput "Oj goro, goro!", "Marijo, bela kumrijo", "Tri devojke zbor zborile", "Đurđa devojka", "Popoj mi slugo careva"..."Svakako treba napomenuti da pesme svojim opstankom i trajanjem imaju u sebi mnogo emocija koje su univerzalne i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sigurno je to dosta drugačije od svega što je do sada muzički moglo da se čuje, pa slušaoci reaguju na poseban način", ističu Teofilovići.

http://www.youtube.com/watch?v=OgWHD3xH630

Sa veštinom sviranja raznih žanrova od klasike, prekoo bluza, džeza i roka, do world music-a, Tadić je do sada sarađivao sa brojnim svetskim imenima kao što su Howard Levy, Joachim Kuhn, L. Shankar, Markus Stockhausen, Dušan Bogdanović, Vlatko Stefanovski, Wadada Leo Smith, David Torn, Maria João, Jack Bruce, Theodosii Spassov...

"Miroslav je svojim autentičnim i posebnim gitarskim zvukom dao posebnu boju i dimenziju našoj interpretaciji koja je time dobila jedan novi kvalitet", ističu Teofilovići.

http://www.youtube.com/watch?v=Z0otxCmCCqI

"Iskustva iz Hrvatske su fantastična! I to je jedna od turneja koja se pamti", ističu Teofilovići. O svojim planovima u narednom razdoblju kažu: "Najpre je nastup na džez festivalu u Sarajevu 7. novembra, a potom 10. novembra u Beogradu. U novembru nas takođe očekuje samostalni koncert u mađarskom gradu Mako, kao i gostovanje u Lozani gde ćemo napraviti zajednički koncert sa Tchiki duo koga čine dvojica sjajnih švajcarskih perkusionista i marimbista Nikolas Suter i Jacques Hostettler".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track