ZAVRŠNA SVEČANOST U TRŠIĆU: Vuk Karadžić je dragocen savremenik!
Foto: Fonet

Tršić

ZAVRŠNA SVEČANOST U TRŠIĆU: Vuk Karadžić je dragocen savremenik!

Pop kultura -
Tradicionalnu saborsku besedu održao je predsednik Matice srpske Dragan Stanić, koji je podsetio da je Vuk Karadžić po mnogo čemu povlašćeni, dragoceni i na dijalog usmereni savremenik

TRŠIĆ - U Tršiću kod Loznice danas je održana završna svečanost 81. Vukovog sabora, koji se tradicionalno održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Centralna priredba te najstarije i najznačajnije srpske svetkovine prosvete i kulture, zbog najavljene kiše, koja ipak nije pala, umesto na otvorenoj sceni kraj Žeravije, priređena je u galeriji Vukove spomen škole.

Tradicionalnu saborsku besedu održao je predsednik Matice srpske Dragan Stanić, koji je podsetio da je Vuk Karadžić po mnogo čemu povlašćeni, dragoceni i na dijalog usmereni savremenik. Stanić je naveo da je Vuk postavio tvrde jezičke i književne temelje, osnovu nacionalne kulturne i društvene situacije, te osnovne okvire nacionalne samosvesti.

"To ga čini istinskim nezaobilaznim, preko potrebnim našim savremenikom, savremenikom s kojim se možemo slagati i ne slagati, ali sa kojim moramo naprestano razgovarati. Kroz taj razgovor stičemo ključna suštinska saznanja o sebi, svome narodu i o kulturi kojoj pripadamo", naglasio je Stanić.

U istom prostoru otvorena je izložba "Uoči Prvog svetskog rata" autorke Ane Tomić, kustoskinje Muzeja Narodnog pozorišta, a glumci Narodnog pozorišta iz Beograda izveli su deo predstave "Srpska trilogija" po romanu Stevana Jakovljevića, a u režiji Slavenka Saletovića. Kako je danas najavljeno, predstava će biti u celosti izvedena na Saboristu u Tršiću 20. septembra, ukoliko vremenski uslovi to dozvole. Potom je u Muzeju jezika i pisma otvorena izložba "Prizren, život u rečima" Instituta za srpski jezik SANU i Centra za digitalne humanističke nauke. Ovogodišnje saborske svetkovine počele su 5. septembra u Tršiću trodnevnim naučnim skupom "Savremena srpska folkloristika". Tokom trajanja sabora u Tršiću, Loznici i Banji Koviljači organizovano je petnaestak različitih književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih programa.

Organizator sabora je Centar za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici, uz podršku grada Loznice i Ministarstva kulture i informisanja. Vukov sabor najstarija je i najmasovnija kulturna minifestacija u Srbiji, koja se održava od 1933. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja