ZLATNI TORANJ RUSKOM FILMU: Levijatan najbolji na Palićkom festivalu
Foto: Fonet

Dodeljene nagrade

ZLATNI TORANJ RUSKOM FILMU: Levijatan najbolji na Palićkom festivalu

Pop kultura -
Nagrada je dodeljena je Zvjagincevu za snagu kojom je prikazao društvo izgubljenih vrednosti, navedeno je u odluci žirija festivala

BEOGRAD - Film "Levijatan" ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva proglašen je za najbolje ostvarenje u konkurenciji 12 filmova prikazanih u takmičarskom programu Festivala evropskog filma na Paliću, odlučio je danas žiri.

Nagrada "Zlatni toranj" dodeljena je Zvjagincevu za snagu kojom je prikazao društvo izgubljenih vrednosti, navedeno je u odluci žirija festivala.

Priznanje "Palićki toranj" za najbolju režiju dodeljeno je reditelju filma "Stanice krsta" Ditrihu Brugemanu, za veštinu kojom je prikazao kako slepi fanatizam može da uništi ljudski život, odlučio je žiri. U žiriju su bili reditelj i osnivač programa Kanskog festivala "15 dana reditelja" Pjer Anri Delo, programska direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Karin Hofinger, reditelji Dalibor Matanić i Sabolč Hajdu i glumica Hristina Popović.

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa "Paralele i sudari" za najbolje filmove prikazane u toj selekciji proglasio je ukrajinsko ostvarenje "Pleme" u režiji Miroslava Slabošpitskog i estonski film "Balada o prihvatanju sveta" reditelja Veika Ounpua.

Specijalno priznanje festivala dodeljeno je švedskom filmu "Turista" u režiji Rubena Ostlunda, a za najodvažniji debitantski film umetnički savet festivala proglasio je ostvarenje "Varvari" reditelja Ivana Ikića kome je dodeljena nagrada "Sejfi Teoman". Festival evropskog filma na Paliću biće zatvoren večeras 25. jula, formalnim proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada. Od 19. do 25. jula na festivalu na Paliću prikazano je oko 80 dugometražnih igranih filmova najnovije produkcije, kao i selekcija dokumentaraca na temu ekologije i zaštite životne sredine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track