Zoran Simjanović: Najteže mi je bilo da pišem pesme za Nacionalnu klasu
Foto: Nebojša Mandić

Intervju, autor muzike za kultne domaće filmske priče

Zoran Simjanović: Najteže mi je bilo da pišem pesme za Nacionalnu klasu

Pop kultura -
Kad radiš melodije za savremenu priču, ona mora da preživi sud vremena. Toga sam se stvarno najviše plašio. Kad sam shvatio da klinci slušaju songove i posle pet i 10 godina, znao sam da smo uspeli, kaže Simjanović

Gotovo da nema savremenog domaćeg filma bez muzike Zorana Simjanovića. Popularni Simke potpisuje muzičke numere iz kultnih ostvarenja, kao što su „Nacionalna klasa“, „Balkan ekspres“, „Otac na službenom putu“. Poznati kompozitor otkriva kako je nastala čuvena pesma „Flojd“, koji autor je odbio da snimi veliki hit Olivera Dragojevića i šta nam novo sprema.- Želja mi da do kraja godine objavim 13 diskova muzike koje sam radio za televiziju. Na njemu će se naći numere koje ranije nisu objavljivane. Pripremam komad sa pevanjem za Madlenijanum „Male tajne“. Zamislio sam da muzika bude ala Džango Rajhard i Stefan Grapeli. Imao sam problem da nađem grupu koja snima takvu vrstu muzike. Pronašao sam bend Hot klab ov Belgrejd - kaže Simjanović.Kako nastaju teme za filmove? Pravite li notne zapise?- Dugo kuvam stvari u sebi, ali ih brzo izbacujem. Muzika mi lako izlazi. Moraš da sve smestiš na svoje mesto. Kad počneš da živiš u filmu ili predstavi, melodije same počinju da izlaze.Šta vam je bilo najteže da radite?- Najteže mi je bilo da pravim muziku za „Nacionalnu klasu“. Kad pišeš muziku za neki savremeni film, ona mora da preživi neko vreme. Toga sam se najviše plašio. Kad sam shvatio da klinci slušaju songove i posle pet i deset godina, znao sam da smo uspeli. Osnovno merilo u umetnosti je samo vreme. Mogu da te stavljaju u novine i na top-liste, ali ako te nema posle deset godina, znaj da ništa nije valjalo.Podelite s nama kako je nastala čuvena pesma „Flojd“?- Marina Tucaković je napisala fenomenalne tekstove i sad je trebalo naći nekog da ih otpeva. Odmah mi je na pamet pao Dado Topić. Pristao je a da nije ni čuo pesmu. Kad je stigao u Beograd, otpevao ju je iz cuga. Ipak, interesantnija je priča za pesmu iz tog filma „Zašto“. Imao sam dvojicu kandidata - Davorina Popovića i Olivera Dragojevića. Zamolio sam organizatore da okrenu frontmena grupe Indeksi jer sam želeo prvo rokera da pitam. Davorin je rekao da ne može da dođe i Oliver ju je snimio. Posle nekog vremena sedeo sam s Davorinom u Sarajevu i on mi kaže: „Što ti je dobra ova pesma“, a ja mu objasnim da je to ona pesma koju je odbio da snimi. Uzviknuo je: „Joj, mene budale!“Veoma je zanimljiva priča u vezi sa filmom „Balkan ekspres“ i Enom Begović, koja ne peva svoje deonice?- Ena Begović je rekla da ne zna da peva. Izabrao sam da umesto nje peva Lidija Kodrič, a Ena je sjajno odradila plejbek. Interesantan je nastavak priče jer je kasnije na osnovu „Balkan ekspresa“ dobila glavnu ulogu u mjuziklu u Zagrebu. Niko nije provalio da ona ne peva u filmu.

Ekskluzivno...  Omot nove kompilacije
Ekskluzivno... Omot nove kompilacije

Uspomene iz detinjstvaPRVO SAM ZAPEVAO „DRUŽE TITO, MI TI SE KUNEMO“Propevali ste pre nego što ste prohodali.- Prvo što sam naučio bila je pesma „Druže Tito, mi ti...“ jer se tad to pevalo. Ne sećam se toga, pričali su mi da je bilo tako. U našoj kući slušao se Mokranjac, a roditelji su me kao napredno i talentovano dete još pre polaska u školu dali na časove klavira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track