ZVEZDE VELIKOG SRCA: Oni pomažu siromašnima jer to hoće i mogu!

Oni lako dreše svoju kesu

ZVEZDE VELIKOG SRCA: Oni pomažu siromašnima jer to hoće i mogu!

Pop kultura -
Neki smatraju da su filantropski postupci poznatih samo jedna vrsta promocije, dok drugi veruju da poznate ličnosti rade dobre stvari zato što mogu i zato što to zaista žele
1 / 5 Foto: Beta AP

Mnogo se priča o filantropskim aktivnostima poznatih i o tome šta one znače. Neki smatraju da su filantropski postupci poznatih samo jedna vrsta promocije, dok drugi veruju da poznate ličnosti rade dobre stvari zato što mogu i zato što to zaista žele. Bilo kako bilo, ove poznate ličnosti su se pokazale kao veoma darežljive i humane.

1) MERIL STRIP (BOGATSTVO: 45 MILIONA DOLARA)Meril Strip važi za jednu od najboljih glumica svih vremena. Ona je dobila 3 Oskara, 7 Zlatnih globusa, 2 Emija i mnoge druge prestižne nagrade. Kada ne radi na nekom novom filmu, Meril pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Sa svojim suprugom, Donom Gamerom, ona je 1983. osnovala „The Silver Mountain Foundation For The Arts“ i donirala je svoj novac na umetnost, edukaciju, zdravlje i socijalnim službama. Dala je više od milion dolara raznim dobrotvornim organizacijama.

2) MAJKL DŽEJ FOKS (BOGATSTVO: 65 MILIONA DOLARA)Foksu je 1991. godine dijagnostifikovana Parkinsonova bolest, ali je on nastavio da radi i dobio je velike pohvale za sitkom „Spin City“, u kom je glumio Majka Flaertija. Od 2000. godine Majklova fondacija sakupila je više od 450 miliona dolara kako bi se ubrzalo traženje leka za Parkinsonovu bolest.

3) TEJLOR SVIFT (BOGATSTVO: 180 MILIONA DOLARA)Tejlor Svift je 2011. godine „Forbs“ smestio na 7. mesto na listi najmoćnijih poznatih ličnosti. Ona je donirala 4 miliona dolara na edukativni centar „Country Music Hall Of Fame“ u Nešvilu. Pored toga, dala je 100.000 dolara nešvilskoj simfoniji. Dosta novca je dala i organizacijama „Hope for Haiti“ i „Architecture for Humanity“, kao i Crvenom krstu.

4) MEL GIBSON (BOGATSTVO: 800 MILIONA DOLARA)Mel Gibson je poznat po svojoj humanosti. On je dao čak 10 miliona dolara UCLA medicinskom centru i „Cedars-Sinai“ medicinskom centru u Los Anđelesu. Prethodno je već poklonio priličnu svotu novca organizaciji „Heal the Children“, koja se bavi pružanjem medicinske pomoći deci širom sveta. Mel aktivno učestvuje i u dobrotvornoj organizaciji „Angel's at Risk“, koja se trudi da edukuje tinejdžere o opasnostima droge i alkohola.

5) BRED PIT I ANĐELINA DŽOLI (BOGATSTVO: 385 MILIONA DOLARA)Anđelina i Bred su širom sveta poznati po svojim humanitarnim angažmanima. Bred je osnovao „Make It Right“ fondaciju 2007. i izgradio 150 zelenih kuća za žrtve uragana Katrina u razorenom devetom distriktu Novog Orleansa. Anđelina je, sa druge strane, nedavno donirala 200.000 dolara fondu Malale Jusufzai, koji promoviše ženska prava na edukaciju u Pakistanu. Nakon što su sa ćerkom Šiloh proveli neko vreme u Namibiji, Bred i Anđelina su odlučili da doniraju 2 miliona dolara za očuvanje i zaštitu tamošnje divljine. Fondacija koju su zajedno osnovali 2006. donirala je novac više puta organizacijama „Doctors Without Borders“ i „Global Action for Children“.

6) POL MAKARTNI (BOGATSTVO: 1,2 MILIJARDE DOLARA)Pol Makartni je pevao na mnogo dobrotvornih koncerata, među kojima su „Live Aid“, na kojem je skupljeno 283 miliona dolara za pomoć gladnima u Etiopiji i koncert u Njujorku nakon tragedije 11. septembra. Kao vegetarijanac, žestoko se borio za prava životinja tokom velikog dela svoje karijere. I dalje je veoma aktivan u raznim humanitarnim akcijama.

7) OPRA (BOGATSTVO: 2,9 MILIJARDI DOLARA)Opra je najpoznatija po svojoj emisiji „The Oprah Winfrey Show“, koja se emitovala od 1986. do 2011, a pored toga ona je i glumica, producent i filantrop. Ona je odrasla u siromaštvu, a danas može da pomaže siromašnima. Njena „Angels Network“ sakupila je više od 80 miliona dolara, koji su otišli raznim organizacijama, a sama Opra je donirala bar 40 miliona dolara.

(Žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja