Avioni će uskoro leteti i na duvan!
Foto: Kurir Štampano

Kompanije rade na proizvodnji biogoriva

Avioni će uskoro leteti i na duvan!

Tech -
Firme „Boing“, SAA i „Skaj NRG“ rešile da od hibridne sorte duvana nazvane solaris proizvode gorivo koje neće zagađivati okolinu

KEJPTAUN - Tim istraživača radi na pretvaranju zrna duvana u gorivo za avione, saopštila je kompanija „Boing“. Oni na ovome rade zajedno s kompanijom „Saut Afrikan ervejz“ i holandskom firmom za proizvodnju biogoriva „Skaj NRG“.Ulje iz semenaHolandska kompanija u Južnoafričkoj Republici radi na proizvodnji hibridne sorte duvana bez nikotina pod nazivom „solaris“, a očekuje se da bi proizvodnja biogoriva mogla početi u roku od nekoliko godina, navode tri kompanije.- U početku ulje iz semena duvana biće pretvarano u gorivo za avione, a u narednim godinama očekujemo da ćemo biogorivo proizvoditi i od ostalih delova biljke - naveli su iz ove firme.Oni veruju da bi farmeri mogli da uzgajaju solaris umesto običnog duvana. - Korišćenjem hibridnog duvana možemo da upotrebimo postojeća znanja o uzgoju duvana kako bismo proizvodili vrstu duvana koja ne promoviše pušenje. Osim toga, i „Boing“ i SAA razmišljaju o povoljnom uticaju na ekonomiju regiona u kojem rade - rekao je Ijan Krukšank, specijalista za ekologiju SAA.- Verujemo u veliki potencijal uzgoja solarisa u južnoafričkom regionu kako bismo proizvodili jeftino i čisto gorivo - kaže Marten van Dejk, šef tehnologije u „Skaj NRG“.Obnovljivi izvoriBiogorivo koje se koristi u avio-industriji, proizvedeno iz obnovljivih izvora kao što su biljke, može da smanji emisiju štetnih gasova za 50-80 odsto. Avio-kompanije su od 2011, kad je dozvoljena upotreba biogoriva u avionima, obavile više od 1.500 letova koristeći tu vrstu goriva. Ranije ove godine „Boing“ je saopštio da sa partnerima s Bliskog istoka radi na proizvodnji biogoriva iz pustinjskih biljaka navodnjavanih morskom vodom.

Bez nikotina... Seme „solarisa“
Bez nikotina... Seme „solarisa“

Lude idejeKRAVLJI GASOVIPoslednjih godina naučnici se utrkuju u smišljanju od čega bi sve bilo moguće proizvesti biogorivo za avione. Često se mogu čuti najneverovatnije ideje, a jedna od najluđih bila je ideja s konkursa kompanije „Erbas“ da avioni počnu da lete na kravlji prdež, odnosno metan iz stomaka ovih životinja, o čemu je Kurir pisao.

ČINJENICEO biogorivu- Biogorivo je gorivo koje nastaje od biomase (živih organizama) ili je nastalo njenom preradom, pa za razliku od fosilnih goriva, spada u obnovljive izvore energije- Biogorivom se smatraju i goriva koja su nusprodukt drugih procesa i inače bi bila otpad- Dele se na čvrsta (drvo, slama, seno), tečna (alkoholi od biomase, biljna ulja) i gasovita (drveni gas, destilacioni gas, vodonik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track