I šimpanze imaju škole

Neverovatno ponašanje primata

I šimpanze imaju škole

Tech -
Naučnici su prvi put snimili kako životinje u Ugandi uče nešto novo i to znanje prenose drugim članovima svoje zajednice

SENT ENDRUZ - Naučnici su prvi put uspeli da snime kako šimpanze uče nešto novo, a zatim znanje prenose drugim članovima kolonije.Ovaj video je prvi snimak socijalnog učenja u divljini, a naučnici veruju da je to isti način na koji se kultura širila među ljudima.Velike razlike- Istraživači su već decenijama fascinirani razlikama u ponašanju između zajednica šimpanzi - neke koriste oruđe, neke ne, neke koriste različite alate da obave isti posao. Ove varijacije opisane su kao kulturne, što znači da se prenose s jedne individue na drugu, ali one su uglavnom ustanovljene pre mnogo vremena i teško je znati kako su se širile. Imali smo mnogo sreće što smo uspeli da budemo na pravom mestu i snimimo kako šimpanze uče nešto novo, a zatim ta dva načina korišćenja oruđa prenose drugima, što je veoma retka pojava u divljini - rekla je dr Ketrin Hobajter, profesorka Univerziteta u Sent Endruzu.

Ona i njen tim snimali su zajednicu šimpanzi u šumi Budongo u Ugandi.Tu su zabeležili kako primati uče da na nov način koriste listove-sunđere, oruđe koje inače služi da se iz njega pije voda. Ta zajednica šimpanzi pravila ih je tako što je savijala lišće u ustima. Odjednom su pojedinci počeli da ih prave na drugačiji način - mešanjem lišća i mahovine. Takođe, naučili su da koriste sunđere koje je neko ostavio kraj vode. A zatim su jedni druge počeli da uče da na nov način koriste lišće.Model evolucijeDr Tibod Gruber, profesor zoologije univerziteta Nešatel, kaže da studija demonstrira kako zajednice nadograđuju znanje.- Na ovaj način su naši preci učili i stvarali kulturu. Posmatranjem šimpanzi možemo da napravimo model evolucije ljudske civilizacije. Naravno, kod ljudi se desilo još nešto što je učinilo razmenu znanja mnogo kompleksnijom od one koju imaju drugi primati - kaže on.

ZarobljeništvoNAJKULTURNIJE ŽIVOTINJEŠimpanze se, inače, smatraju najkulturnijim od svih životinja, ali je njihovo ponašanje uglavnom praćeno u zarobljeništvu, a ne u divljini. Ovo je prvi put da su naučnici imali prilike da vide kako u divljini jedna šimpanza uči drugu korišćenju novog oruđa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track