IZNENAĐENJE: Indijanci su naši rođaci!

Neobična genetska otkrića

IZNENAĐENJE: Indijanci su naši rođaci!

Tech -
Mešavina Evropljani vode poreklo od autohtonih lovaca, zemljoradnika s Bliskog istoka i grupe Evroazijaca, od koje potiču i američki domoroci

BOSTON - Naučnici su verovali da su moderni Evropljani potomci lovaca domorodaca Starog kontinenta i zemljoradnika s Bliskog istoka. Ipak, nova istraživanja pokazala su da svi mi imamo i DNK treće misteriozne grupe - drevnih severnih Evroazijaca.Ova grupa se mešala i s precima današnjih Evropljana, ali i s grupom ljudi koja je prešla Beringov moreuz i naselila Ameriku pre 15.000 godina.Genetska veza- Pre našeg istraživanja svi modeli su govorili o dve linije nasleđivanja. Sad se pokazalo da je postojala i treća grupa. Ovo istraživanje bacilo je novo svetlo na rezultate prema kojima postoji genetska veza Evropljana i Indijanaca - obe grupe imaju zajedničke pretke - kaže Dejvid Rajh, profesor genetike na Harvardu.Oni su poredili osam drevnih genoma s onima koje imaju moderni ljudi, a analiza je pokazala da je ranije neprepoznatljiva grupa znatno uticala na mešanje u Evropi.Evropljani sa severa kontinenta imaju više genetskog uticaja lovaca domorodaca, dok oni s juga imaju više procenata DNK s Bliskog istoka. Svi Evropljani imaju i gene severnih Evroazijaca.

Ta grupa stigla je u Evropu u vreme razvoja poljoprivrede, što pokazuje da su se te velike migracije dogodile kasnije nego što se mislilo.- Deo stanovnika severa evroazijskog kontinenta odselio se u Ameriku, a nešto kasnije su stigli i u Evropu - kaže prof. Rajh.Isključivanje istorijeOni su skupili genetske podatke sa devet drevnih skeleta i 2.345 osoba.- Utvrđivanje rođačkih veza je veoma teško. Mnogo toga se dogodilo u Evropi u poslednjih 8.000 godina, pa smo se trudili da isključimo istoriju iz cele priče kako bismo shvatili šta se desilo pre toga - kaže prof. Rajh.Kad je studija započeta, severni Evroazijci bili su „populacija duhova“, identifikovana samo pomoću DNK. Ipak, pre godinu dana u Sibiru su nađena dva skeleta, jedan star 24.000 godina, a drugi 17.000. Otkriveno je da imaju sličnosti i s Evropljanima i s Indijancima.

Ostaci starih Evropljana... Lobanje stare više hiljada godina
Ostaci starih Evropljana... Lobanje stare više hiljada godina

ObjašnjenjeMEŠAVINA JEZIKAVreme kad su severni Evroazijci stigli u centralnu Evropu nije poznato, ali to što su na središnji deo Starog kontinenta stigli kasnije nego što se mislilo moglo bi da objasni kompleksnu mešavinu jezika koji postoje u Evropi, kaže profesor Dejvid Rajh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track