MAŠINERIJA: Robot Kudžo pomaže vojsci

Neverovatni manevri na Havajima

MAŠINERIJA: Robot Kudžo pomaže vojsci

Tech -
Američki marinci u misijama, i to na teškim terenima, testiraju „Guglovog“ četvoronožnog robota

HONOLULU - Američki marinci su na Havajima započeli testiranje „Guglovog“ četvoronožnog robota po imenu „Kudžo“.Mašina koja se zvanično zove „leged skvod suport sistem“ (LS3) razvijana je pet godina, a namenjena je kretanju po teškim terenima i pomaganju vojnicima u nošenju oružja i oruđa. „Kudžo“, nazvan po psu iz romana Stivena Kinga, može da ponese 180 kilograma tereta.Detektuje preprekeNa prvom vojnom testu četvoronožni robot pomaže petorici marinaca iz takozvane indijske čete. Programiran je da prati operatora i detektuje prepreke na putu, oko kojih može da manevriše.Razvodnik Brendon Dikman, vojnik iz Las Vegasa, dobio je zadatak da kontroliše „Kudža“.

- Pre nego što sam se priključio mornaričkoj pešadiji, na Jutjubu sam gledao snimke ovog četvoronožnog robota. Nisam mogao ni da sanjam da ću jednog dana ja da upravljam njime. Verovatno su me izabrali samo zato što nosim naočare - kaže Dikman.Tokom vežbi „Kudžo“ je korišćen za snabdevanje jedinica vodom i hranom na terenu, kao i za prenos opreme.Neočekivano dobar- Uspeli smo da prenesemo hranu i vodu do mesta do kojih je nemoguće stići bilo kojim ofroud vozilom. Bio sam iznenađen koliko je „Kudžo“ dobro radio. Mislio sam da će se zaljuljati, pa možda i pasti kad bude stigao do nekih uspona, ali je bio izuzetno pouzdan - priča Dikman.On dodaje da može da osvoji 70 do 80 odsto terena na koji naiđemo.- Biće trenutaka kad će pasti, ali će odmah ustati i nastaviti da se kreće - objašnjava razvodnik.

Kao igrica... Jednostavne komande
Kao igrica... Jednostavne komande

Ben SpizKLJUČ RAZVOJA- Prepuštanje LS3 mladim marincima je od suštinske važnosti za razvoj programa. Vojnicima pružamo mogućnost da shvate kakvu će opremu uskoro koristiti, a možemo da čujemo i njihove predloge za poboljšanje rada. To je bolje nego da ga držimo u nekoj garaži kojoj samo inženjeri imaju pristup - kaže Ben Spiz, predstavnik „Boston dajnamiksa“, proizvođača robota.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track