NEVEROVATNA BUDUĆNOST: Uskoro ćemo leteti u avionima bez prozora!
Foto: Printskrin

Providni zidovi letelice

NEVEROVATNA BUDUĆNOST: Uskoro ćemo leteti u avionima bez prozora!

Tech -
Lakši avion će trošiti manje goriva i stvarati manju emisiju ugljendioksida, što je važno i za okolinu

Britanska firma je objavila fotografije svog koncepta "aviona bez prozora". Umesto prozora, putnici će videti ekrane koji pokazuju ono što okružuje avion.

CPI je firma koja se nalazi na severoistoku Engleske i koja veruje da će ova ideja učiniti klasične avione prevaziđenim.

Ovi avioni bi trebalo da budu mnogo lakši, a pošto se aviokompanije bore da uštede novac i gorivo, cena je jedna od njihovih najvećih prednosti. Lakši avion će trošiti manje goriva i stvarati manju emisiju ugljendioksida, što je važno i za okolinu.

Međutim, unutrašnjost aviona bi mogla da se koristi i za osvetljenje, sliku sumraka ili izlaska sunca na dugim putovanjima.

Francuska dizajnerska agencija je objavila prve nacrte aviona bez prozora u avgustu Ixon Windowless Jet. Iako ne postoje čvrsti planovi da se napravi ovaj avion zbog činjenice da sve veći broj kompanija želi da napravi ovakav avion, samo je pitanje dana kada će se to desiti.

Kompanija "Spike Aerospace" planira da u promet pusti ovakav avion koji će leteti od Njujorka do Londona 2018. godine.

Iako mnogi vole prozore u avionima, stručnjaci kažu da su se oni pokazali kao beskorisni. U slučaju otkazivanja nekog dela aviona, ništa se ne vidi dok se ne zaviri u srž problema, kažu piloti.

http://www.youtube.com/watch?v=Ga3PMsrHpjU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track