NEVEROVATNO: GM hrana nije opasna?

Kontroverzna tvrdnja naučnika

NEVEROVATNO: GM hrana nije opasna?

Tech -
Životinje koje konzumiraju genetski modifikovanu hranu podjednako su zdrave kao životinje koje se njome ne hrane, tvrde istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Dejvisu

DEJVIS - Zdravlje i osobine životinja koje konzumiraju genetski modifikovanu hranu isti su kao zdravlje i osobine životinja koje jednu organsku, tvrde naučnici sa Univerziteta Kalifornije u Dejvisu.Istraživanje je trajalo 30 godina, a obuhvatilo je više od 100 milijardi životinja.Opsežno istraživanjeGenetski modifikovane žitarice prvi put su predstavljene 1996. godine. Danas je 19 vrsta genetski modifikovanih biljaka dozvoljeno u SAD, među kojima su i kukuruz, pamuk, soja i šećerna repa.Krave, svinje, koze i pilići u 70 do 90 odsto hrane se GM žitaricama, pokazalo je istraživanje UCD.- Istraživanja kontinuirano pokazuju da su mleko, meso i jaja životinja koje koriste GM hranu ne razlikuju od proizvoda nastalih od životinja koje GM hranu nisu probale. Zbog toga nije potrebno da se, kako to neki traže, obeležavaju proizvodi sa GMO jer se nimalo ne razlikuju - tvrdi Alison van Enenam, profesor na UCD.SkepsaBudući da je ovo, ipak, samo jedno istraživanje, mnogi ne veruju u dobijene podatke. Tako je Džefri Smit, istraživač koji godinama upozorava na opasnosti od GMO, objavio da su mnoga nezavisna istraživanja pokazala da životinje koje se hrane modifikovanim žitaricama ranije umiru, često oboljevaju od raka i sličnih bolesti.- Skoro svaka nezavisna studija je pokazala da postoji mnogo neobjašnjivih efekata, ali industrija ne želi da znamo za te probleme - rekao je on.

Sumnjiva porukaUJEDNAČITI REGULATIVE U SVETUŠirenjem GM hrane postaje neophodno ujednačiti pravnu regulativu u svetu.- Da bi se izbegli problemi u trgovini, važno je da se u svim zemljama dozvoli uvoz i prodaja GM hrane - kaže Van Enenamova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track