ODELO ZA RAT BUDUĆNOSTI: Vojnici postaju superheroji
Foto: Kurir Štampano

Napredna tehnologija u službi borbe

ODELO ZA RAT BUDUĆNOSTI: Vojnici postaju superheroji

Tech -
Američki naučnici napravili ranac koji drastično ubrzava pripadnike oružanih snaga, ali i odelo koje im daje neverovatne moći

FINIKS - U naučno-fantastičnim filmovima oduvek su postojali raketni rančevi, koji se koriste za letenje, i odela koja poboljšavaju ljudske sposobnosti.Inspirisani tim idejama, naučnici sa Univerziteta Arizone napravili su raketni ranac, koji pomaže vojnicima da trče neverovatno brzo, dok inženjeri sa MIT rade na odelu koje ratnike pretvara u superheroje. Prototip ranca napravljen je u okviru projekta „4MM“, kome je cilj da ubrza vojnike toliko da mogu za četiri minuta da pretrče oko 1.600 metara.Manji otpor- Nismo uspeli da napravimo rančeve koji bi pomogli ljudima da lete, ali jesmo one koji smanjuju otpor i omogućavaju mnogo brže trčanje - rekao je Džejson Kerestes.Oni ovaj projekat rade za Agenciju za napredne odbrambene projekte (DARPA).- Cilj nam je da svako, bez obzira na atletske sposobnosti, može da istrči milju za četiri minuta - kaže Kerestes.

Inače, taj rezultat bio bi blizu svetskog rekorda u trci na 1.500 metara koji iznosi tri minuta i 26 sekundi. DARPA je od Kerestesa i njegovog mentora, prof Tomasa Šugera, tražila da dizajniraju uređaj koji bi pomogao u bržem trčanju. Oni su prvo eksperimentisali sa sajlama koje bi vukle vojnike, ali nisu uspeli. Zbog toga su se odlučili za rančeve. Iako je ranac težak pet kilograma, njegova težina se ne oseća.Velika pomoć Tokom testova pokazalo se da još nisu stigli do cilja od četiri minuta, ali su trkači uspevali da istrče 1.600 metara za pet minuta i 20 sekundi, što je impresivan rezultat.- Na ratištu, kada je pitanje života ili smrti, ovo može da bude ključno u preživljavanju. Uređaj može pomoći u izvršavanju misija - kaže Kerestes. Osim na raketnom rancu, američki naučnici rade i na stvaranju odela koje bi vojnicima dalo superherojske moći. Odelo nazvano TALOS (taktičko jurišno lako odelo) omogućava ratnicima da vide u mraku, da podižu teret, ali i da se meci odbijaju od njih. Odelo donekle nalik onom koje koristi Ajronmen još je u povoju, a prave ga od „tečnog metala“. Ono bi trebalo da iz tečnog stanja prelazi u čvrsto za delić sekunde, i to uz elektromagnetne talase. Trebalo bi da bude praktično za borbe, ali i za izviđačke misije.

Na korak od egzoskeleta...Ajronmen
Na korak od egzoskeleta...Ajronmen

IzazovRADOVI U TOKUEgzoskeleti, koji daju neverovatne moći ljudima, već postoje, o čemu je Kurir već pisao. Ipak, izazov je napraviti odelo sa istim sposobnostima, u kojem bi vojnici mogli da se kreću brzo, a da samo odelo ne bude teško.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja