Posle ovoga nećete nikad nositi naočare
Foto: Kurir Štampano

Čitanje knjiga više neće biti muka

Posle ovoga nećete nikad nositi naočare

Tech -
Operacija od 10 minuta podrazumeva ubacivanje implantata ispod rožnjače, što rešava probleme s vidom koji nastaju usled starenja

NJUJORK - Naučnici su razvili novu tehniku koja bi zauvek mogla da izbaci iz upotrebe naočare za čitanje! Reč je o operativnom zahvatu koji podrazumeva ubacivanje malog implantata pod nazivom „Kap kiše“ ispod rožnjače, što pomaže svima kojima slabi vid usled starenja.Stručnjaci se nadaju tome da bi ova bezbolna procedura mogla da reši problem presbiopije, dalekovidosti, tačnije smanjene sposobnosti da izoštrimo stvari u svom vidokrugu kako starimo. Ova pojava uobičajena je nakon 40. godine, kad je većina ljudi prinuđena na to da koristi naočare za čitanje.Patentirano u SADTehnika je patentirana u Americi, ali se radi i u Velikoj Britaniji, u Kraljevskoj bolnici u Vorikširu. Ona bi mogla potpuno da zameni lasersku operaciju, koja se do danas koristi samo za dugoročno rešavanje problema, ali u nekim slučajevima i nakon nje pacijent mora da koristi naočare za čitanje.Intervencija traje 10 minuta, dok laserska operacija može da potraje i do jednog sata. Anestetičke kapi stavljaju se u oko pacijenta, koji ostaje budan dok mu se „Kap kiše“ stavlja ispod rožnjače. Implant koriguje vid na blizinu tako što menja oblik rožnjače, čiji centralni deo postaje nagnut.Ne zaustavlja starenjeCela procedura košta nešto više od 3.000 evra i nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem. Mark Vevil, hirurg-oftalmolog, koji je obavio dosta ovakvih intervencija, kaže da je u pitanju revolucionarni projekat.- „Kap kiše“ ne može da zaustavi starenje očiju, ali svakako pomaže u sprečavanju pogoršanja vida usled starenja.

Britanci već počeliIZVEDENA PRVA OPERACIJALinda Marendži (57), školska blagajnica iz Engleske, bila je prva osoba u Engleskoj koja se podvrgla ovoj intervenciji.- Izluđivalo me je čitanje knjiga jer sam ih sve više odmicala od sebe. U jednom trenutku ruke su mi bile prekratke da bih postigla željenu udaljenost, a ustanovljeno mi je i gubljenje vida na blizinu. Naočare mi nisu previše pomogle jer sam morala da radim s brojnim dokumentima na poslu - ispričala je Linda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track