REŠENA TAJNA BERMUDSKOG TROUGLA:  Preko kratera u Sibiru objasnili nestanak aviona i brodova!

Nauka protiv sujeverja

REŠENA TAJNA BERMUDSKOG TROUGLA: Preko kratera u Sibiru objasnili nestanak aviona i brodova!

Tech -
Ruski naučnik Igor Jeltsov, zamenik direktora Instituta Trofimuk, smatra da postoji teorija da je Bermudski trougao posledica reakcije gasnih hidrata

Početkom godine, misteriozni krateri počeli su da se pojavljuju u Sibiru, što je dovelo do stvaranja brojnih teorija u vezi sa njihovim poreklom, piše "Dejli mejl".

Međutim, nakon meseci rada, naučnici smatraju da su za ove kratere odgovorne podzemne eksplozije gasa. Ovo objašnjenje bi takođe moglo da objasni nestanak brodova i aviona u kontroverznom području poznatom kao Bermudski trougao. Tri otkrivene džinovske rupe pokrenule su tvrdnje da je u pitanju ljudska smicalica, meteor pa čak i zalutala raketa. Nakon testiranja najvećeg kratera, naučnici tvrde da je on najverovatnije stvoren podzemnom eksplozijom gasa. „Grejanje iznad površine usled neobično toplih klimatskih uslova, kao i grejanje ispod površine, dovelo je do oslobađanja gasnih hidrata“, piše „The Siberian Times“ citirajući naučnike sa Trofimuk instituta u Novosibirsku.

Gasni hidrati su forme vode slične ledu koje sadrže molekule gasa, posebno metana. Oni se mogu naći u regionima poput Sibira, ali isto tako i u okeanima u pojedinim delovima sveta. „Glavni element – i to je teorija na kojoj trenutno radimo kako bi objasnili kratere – bio je oslobađanje gasnih hidrata. Možda je postoja i drugi faktor, ili faktori, koji su mogli da dovedu do ovoga. Svaki od tih faktora po malo je uticao i gas je eksplodirao – što je dovelo do stvaranja kratera“, izjavio je naučnik Vladimir Potapov. Ova teorija takođe može predstavljati objašnjenje nestanka brodova i aviona u regionu poznatom kao Bermudski trougao, sudeći po ekspertima. Ruski naučnik Igor Jeltsov, zamenik direktora Instituta Trofimuk, smatra da postoji teorija da je Bermudski trougao posledica reakcije gasnih hidrata. „Oni počinju da se aktivno raspadaju a zaleđeni metan se polako pretvara u gas. To se dešava na način vrlo sličan lavini, poput nuklearne reakcije, dovodeći do stvaranja ogromne količine gasa. To dovodi do zagrevanja okeana i potapanja brodova u vodi pomešanoj sa velikom količinom gasa. Isti metod dovodi do toga da vazduh postaje prezasićen metanom, što atmosferu čini krajnje turbulentnom, što dovodi do rušenja aviona“, tvrdi on. Naučnici takođe navode da je potrebno da nastave da stalno predlažu hipoteze i proveravaju ih kako bi potvrdili svoje tvrdnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track