Rojevi robota mogu sami da se organizuju
Foto: Kurir Štampano

Unapređene inteligentne mašine

Rojevi robota mogu sami da se organizuju

Tech -
Inženjeri s Univerziteta Harvard napravili malene kilobote i drastično unapredili istraživanje kolektivne veštačke inteligencije

KEMBRIDŽ - Naučnici s Harvarda napravili su kilobote, rojeve robota sposobne da se samoorganizuju i prave različite oblike - od zvezde do slova K.Ove mašine nazvane su kilobotima. Reč je o ekstremno jednostavnim robotima, od kojih je svaki širok samo nekoliko centimetara i ima tri noge nalik na iglice.JednostavnostKao što se bilion individualnih ćelija spaja u inteligentni organizam, kiloboti demonstriraju kako veoma jednostavni organizmi mogu u masi da postanu kompleksni. Upravo zbog toga ovo je ključan napredak u robotici i stvaranju kolektivne veštačke inteligencije.

Inženjer... Radika Nagpal
Inženjer... Radika Nagpal

Roj kilobota napravljen je u laboratoriji Radike Nagpal, profesorke s Harvarda.- Biološki sistemi su prelepi zato što su elegantno jednostavni, ali mogu da postignu naizgled nemoguće. Na određenom nivou prestajete da ih vidite kao kolektiv već ih smatrate jednim entitetom - kaže Nagpalova.Njen kolega Majkl Rubenštajn, inače vođa istraživanja, kaže da biološki kolektivi uključuju veliki broj entiteta koji rade zajedno - bez obzira na to da li je reč o ćelijama ili insektima - i tako ispunjavaju pojedinačne zadatke.- Kolonija mrava, na primer, sposobna je da formira mostove i preko najtežih terena. Socijalne amebe rade nešto slično, ali na mikroskopskom nivou. Posebno su nas inspirisali sistemi u kojima se individue skupe i zajedno rešavaju probleme - kaže Rubenštajn. Njegov tim i on prvi su naučnici koji su uspeli da naprave rojeve sa više od 100 individua sposobnih da rade zajedno.

Oni su kilobote napravili tako da im je dovoljno poslati naredbu poput „Napravite slovo K“ ili „Napravite morsku zvezdu“. Dalja kontrola nije potrebna. Osim toga, kiloboti su sposobni da sami sebe ispravljaju.Neverovatan pomak- Ovo je neverovatna stvar za budućnost robotike. Videćemo mnogo rojeva robota u budućnosti, nebitno da li će stotine njih čistiti mesta velikih hemijskih akcidenata ili će milioni njih voziti automobile po auto-putevima. Ključno je da shvatimo kako oni najbolje funkcionišu - kaže Nagpalova.

Jeftini uređajiMEĐUSOBNA KOMUNIKACIJADa bi kiloboti bili jeftini, svaki robot kreće se pomoću dva vibrirajuća motora koji im omogućuju da klize po površini na svojim tankim nogama. Da bi međusobno komunicirali, imaju infracrveni predajnik i prijemnik.- Zbog svega toga kiloboti su jednostavniji od većine konvencionalnih robota - kaže Rubenštajn.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track