Sedam čuda Meseca

Zemljin satelit može biti turistička atrakcija

Sedam čuda Meseca

Tech -
Nama najbliže nebesko telo skriva prirodne lepote, koje su nastale različitim uticajima iz svemira i dejstvima vrele lave
1 / 3

NJUJORK - Grupa naučnika izdvojila je sedam čuda koja se mogu videti na Mesecu kako bi budućim turistima koji bi jednog dana posetili to nebesko telo približili njegove lepote i istakli šta na njemu obavezno moraju da vide.Oni naglašavaju da tako nešto uopšte ne mora da bude moguće samo u nekoj dalekoj budućnosti jer je Mesec od naše planete udaljen svega 384.000 km. To znači da nam je on čak 150 puta bliži nego Mars - planeta za koju se već priprema prva ekspedicija ljudi.Prema rečima astronauta, na Zemljinom satelitu može se naći niz interesantnih elemenata, i to ne samo onih poput tačke na koju je sleteo Apolo 11 već i krateri i planine. S njih se pruža neverovatan pogled na Zemlju.1. Krater PiriSmešten na severnom polu Meseca, ovaj krater dobio je ime po Robertu Piriju, arktičkom istraživaču. S obzirom na to da do kratera gotovo nikad ne stižu sunčevi zraci, on je stalno u mraku. I pored toga njegovi vrhovi imaju briljantan sjaj, pa su mu astronomi dali romantično ime - Planina večnog svetla.

2. Kopernikov kraterJedan je od najlepših prizora na Mesecu. Kad se gleda sa Zemlje, nalazi se nedaleko od centralnog dela njenog satelita, a širok je 93 kilometra pa se može videti i sa Zemlje. Svetao krater okružen belim oreolom smešten je u centru mračnih planinskih venaca, a veličine je kao park Jeloustoun.3. Planina PikoUsamljena piramidalna uzvišica dostiže visinu od 2.438 metara. Ona je deo planinskog prstena koji je okruživao krater nastao od udarca. On je bio ispunjen lavom, zbog čega je oko njega formirana ravna, prazna, kružna dolina nazvana Mare imbrijum. Iz nje izranja svega nekoliko vrhova, kao usamljene stene u moru.

4. Dolina AlpaOna deli planinski venac na Mesecu napola. Dugačka je 166 km, a široka 9,6 m. Nastala je kada se površina Meseca podelila usled pukotine izazvane dejstvima iz svemira. Dve strane površine podelile su se i u sredini ostavile ogromnu duboku dolinu. Njeno ravno tlo nekada je bilo ispunjeno lavom.5. Litica Rupes rektaPadina stoji uspravno usred ravne doline Meseca. Može se videti sa Zemlje. Zid je skoro savršeno ravan, a dugačak je skoro 120 kilometara.

6. Južni pol - Ejtkenov kraterNajveći je krater na Mesecu i dostiže čak 2.240 kilometara u prečniku, dok je dubok oko 12 kilometara. Naučnici ističu da je to i najveći poznati krater u čitavom Solarnom sistemu.7. Prirodni mostPrirodni mostovi na Zemlji nastaju erozijom izazvanom vetrom ili vodom, a ovaj je nastao kada se lava iz odvoda izlila na dve strane ostavljajući za sobom prostor 18 metara dug, a širok koliko dve trake auto-puta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track