SJAJAN IZUM: Aplikacija Toma Henksa najprodavanija na iTunesu
Foto: ITunes

Pisaća mašina na modernim uređajima

SJAJAN IZUM: Aplikacija Toma Henksa najprodavanija na iTunesu

Tech -
Pišem ne mareći za greške jer me dodir i zvuk koji mi pruža pisaća mašina ispunjavaju na način koji se ne može ni sa čim uporediti, kaže slavni glumac

Aplikacija koja na digitalnim uređajima stvara osećaj tipkanja na stvarnoj pisaćoj mašini pod nazivom Hanx Writer, u čijem je osmišljavanju učestvovao glumac Tom Henks, najčešće je skidana aplikacija Appleovog portala iTunes.

Prema pisanju britanskog Guardiana, "Hanx Writer" je simulator tipkanja koji stvara iskustvo manualnog tipkača "obogaćenog lakoćom i brzinom iPada".

Aplikacija dolazi u tri verzije za iPad, a osnovni je model besplatan.

Oskarom nagrađenog glumca za osmišljavanje te aplikacije inspirisalo je "šaroliko i šarmantno iskustvo tipkanja na pravoj pisaćoj mašini, praćeno zvucima 'klikanja' i nepogrešivog zvonca kod prelaska u novi red".

"Početkom 70-tih godina prošlog veka kupio sam pisaću mašinu, dovoljno malu za putovanja svetom i dovoljno čvrstu da preživi decenije mahnitog tipkanja", piše Henks na uvodnoj stranici aplikacije.

Tom Henks, foto AP
Tom Henks, foto AP

"Od tada sam ih kupio još mnogo, raznovrsnog dizajna, performansi i zvuka. Svaka na papiru ostavlja trajan trag mašte uz pomoć slova, čekića, papira i tinte, kao nežnija verzija klesanja kamena. Pišem ne mareći za greške jer me dodir i zvuk koji mi pruža pisaća mašina ispunjavaju na način koji se ne može ni sa čim uporediti - sve do sad", dodaje Henks.

Uz zagovaranje duha stare škole, Hanx Writer nudi mogućnosti čuvanja i slanja teksta elektronskom poštom, te printanja i deljenja dokumenata. Dostupne su i dodatne verzije koje nude čuvanje većeg broja dokumenata, označavanje u boji i pozadinske boje (Hanx 707), povezivanje tekstova i dodavanje slika te druge mogućnosti napredne tehnologije (Hanx Golden Touch).

Aplikacija je namenjena iPad uređajima sa operativnim sistemima verzije 7.0 nadalje, a razvijena je u saradnji sa firmom za razvoj mobilnih uređaja Hitcents.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track