Stiže leteći skejt

Budućnost je ovde

Stiže leteći skejt

Tech -
Američki arhitekta napravio uređaj koji lebdi, inspirisan onim koji vozi Marti Mekflaj u kultnom naučnofantastičnom filmu
1 / 2

LOS ANÐELES - Otkako je Marti Mekflaj (Majkl Džej Foks) stao na leteći skejtbord u filmu „Povratak u budućnost 2“, milioni ljudi širom sveta sanjaju o kupovini ovog uređaja, a kalifornijski arhitekta Greg Henderson konačno je uspeo da ga napravi.Nazvan „Hendo Hoverboard“, uređaj koristi četiri „leteća motora“, koji emituju magnetna polja i lebde dokle god na zemlji pod njima ima metalnih provodnika.

IdejaHenderson je ideju dobio dok je pokušavao da otkrije način izgradnje zgrada koje mogu bolje da izdrže zemljotrese. Tokom istraživanja je smislio metod koji koristi elektromagnetna polja da razdvoji zgrade od zemlje u trenutku nesreće. Ta ista tehnologija, shvatio je, mogla bi da se koristi za leteći skejtbord, koji bi samo klizio po vazduhu.U video-snimku koji je Henderson stavio na internet vidi se kako muškarac koristi skejt na rampi i lebdi oko tri centimetra iznad površine.

EksperimentiZa razliku od uređaja iz filma, skejt može da lebdi samo ako ispod njega postoji površina s metalnim provodnikom, poput bakra ili aluminijuma. To je slično tehnologiji koju koriste čuveni maglev vozovi. Naravno, za postavljanje šina za te vozove neophodno je oko 750.000 dolara za jedan metar. Henderson tvrdi da je za postavljanje podloge za njegov skejt dovoljno 10.000 dolara po metru staze.Delovi uređaja, poput motora, prodavaće se za 299 dolara, dok će ceo leteći skejtbord koštati oko 10.000 dolara.- Želimo da svi vide kako naša tehnologija funkcioniše. I da eksperimentišu šta sve s njom može da se uradi - rekao je Henderson.Grupa istraživača sada radi na razvoju aplikacije koja će omogućiti kontrolu skejtborda preko pametnih telefona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track