VELIKI USPEH: Indijci osvajaju Crvenu planetu

Misija IOIS za Ginisov rekord

VELIKI USPEH: Indijci osvajaju Crvenu planetu

Tech -
Letelica koja je za 300 dana stigla od Zemlje do Marsa košta samo 74 miliona dolara i skoro 10 puta je jeftinija od sličnih letelica drugih zemalja

NJU DELHI - Indijska svemirska letelica „Mangalijan“ stigla je do Marsa i ušla u njegovu orbitu posle desetomesečnog putovanja, saopštio je premijer Indije Narendra Modi.Zahvaljujući ovom istorijskim uspehu, indijska svemirska agencija postala je četvrta koja je poslala sondu do Crvene planete. Pre nje to su uradile agencije SAD, Rusije i Evrope.Čestitke premijera- Indija je uspešno dosegla Mars. Čestitke svima, celoj zemlji... Danas stvaramo istoriju - rekao je Modi iz kontrolne sobe Indijske organizacije za istraživanje svemira (IOIS).Sonda „Mangalijan“ projektovana je i napravljena izuzetno brzo, a u svemir je lansirana 5. novembra 2013. godine.

Projekat je specifičan po tome što je koštao mnogo manje od sličnih projekata drugih zemalja. Budžet za misiju iznosi 74 miliona dolara. Primera radi, američka misija „Mejven“, u okviru koje je sonda stigla do Marsa pre nekoliko dana, košta 671 milion dolara.- Naši naučnici potrošili su na misiju manje novca nego što je potrebno za snimanje holivudskog filma - rekao je premijer Modi.Četiri instrumentaUpravo zbog cene glavna misija „Mangalijana“ je tehnološka demonstracija - cilj je bio dokazati da Indija može da pošalje letelicu na Mars. Pošto sonda ima nekoliko kamera i četiri naučna instrumenta, proučavaće površinu planete i njenu atmosferu.Primera radi, „Mangalijan“ će tragati za metanom, jer ga u 90 odsto slučajeva stvaraju živa bića. Naučna misija trajaće između šest i 10 meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track