(VIDEO) ČUDOVIŠTE NA OBDUKCIJI: Ima tri srca i 8 pipaka dugih 3,3 metra!

DŽINOVSKA LIGNJA

(VIDEO) ČUDOVIŠTE NA OBDUKCIJI: Ima tri srca i 8 pipaka dugih 3,3 metra!

Tech -
Obdukcijom je utvrđeno da lignja, koja je čuvana zaleđena tokom osam meseci, ima tri srca i oči prečnika 35 centimetara, koje su verovatno najveće u životinjskom svetu

VELINGTON - Tri srca, oči veličine bundeve, ogromni pipci i kljun kao u papagaja: novozelandski naučnici obavili su autopsiju džinovske lignje čije je telo u decembru 2013. isplivalo iz dubina Antarktika.

Morski glavonošac, koji se čuva u muzeju Te Papa u Velingtonu, dug je preko četiri metra i teži 350 kilograma. Ima osam pipaka, svaki dug 3,3 metra.

Kao i svi drugi primerci "mesonyćoteuthis hamiltoni" koji su pronađeni netaknuti ili u stomaku velikih kitova, i ovaj je ženka. Nijedan mužjak ovog diva još nikada nije identifikovan. Obdukcijom je utvrđeno da lignja, koja je čuvana zaleđena tokom osam meseci, ima tri srca i oči prečnika 35 centimetara, koje su verovatno najveće u životinjskom svetu.

"Imaju izuzetno velike i osetljive oči jer žive na velikim dubinama. Veoma je retko videti ovako dobro očuvano oko", izjavila je Ket Bolstad sa Univerziteta u Oklendu koja je učestvovala u autopsiji.

http://www.youtube.com/watch?v=8Yz_57uadUQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track