(VIDEO) PRE 385 MILIONA GODINA: Ovo je prva riba koja se razmnožavala seksom!

Preteča reprodukcije

(VIDEO) PRE 385 MILIONA GODINA: Ovo je prva riba koja se razmnožavala seksom!

Tech -
Veruje se da je Microbrachius dicki, koščata riba duga osam centimetara, bila prva životinja koja se reprodukovala seksom umesto mrestom

Antička oklopna riba koja je živela u jezerima na području Škotske pre 385 miliona godina razmnožavala se putem seksualnog odnosa, tvrde naučnici.

Veruje se da je Microbrachius dicki, koščata riba duga osam centimetara, bila prva životinja koja se reprodukovala seksom umesto mrestom.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Nature" i ako bude potvrđeno, biće jedno od velikih otkrića u razumevanju istorije reproduktivne biologije.

Fosili su pokazali da su ribe muškog pola imali razvijene genitalne udove u obliku slova L. Putem njih bi prenosili spermu ženkama, koja je imala razvijene uparene kosti koje bi zaključale muški organ na jedno mesto tokom seksa.

"Placedom se smatrao grupom bez živih srodnika, ali nedavna istraživanja pokazuju da je naša evolucija duboko ukorenjena u placedomu i da mnoge karakteristike koje imamo poput vilice, zuba i uparenih udova, nastao je s ovom grupom riba", rekao je paleontolog dr Džon Long koji je bio vođa studije.Ovo je otkriveno kada su prošle godine pronađeni fosili na Talin univerzitetu u Estoniji koje su istražili stručnjaci iz celog sveta.

http://www.youtube.com/watch?v=M5xyiWBSUK0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track