ZABORAVITE ŠTETNU HEMIJU: Ofarbajte jaja bojama iz prirode
Foto: Kurir Arhiva

Lako i brzo

ZABORAVITE ŠTETNU HEMIJU: Ofarbajte jaja bojama iz prirode

Pop kultura -
Izdvojili smo 6 namirnica koje će vaša jaja intenzivno ofarbati

Crvenu boju dobićete uz pomoć cvekle, smeđu od ljusaka luka, zelenu od spanaća… Izdvojili smo 6 namirnica koje će vaša jaja intenzivno ofarbati.

CrvenaJaja skuvajte u vodi u koju ste dodali koren cvekle ili crvenog radiča, a možete i da ih skuvate sa ljuskama crvenog luka. U zagrejane četiri šoljice vode dodajte cveklu isečenu na komade i dve kašike sirćeta. Crvena jaja ćete dobiti i ako ih kuvate u soku od višanja, a jarkocrvenu - kuvajući ih u soku od malina.

ŽutaZa lepu žutu boju potrebne su vam ljuske oraha koje je potrebno kuvati petnaestak minuta pre nego što ubacite jaja. Ukoliko želite intenzivniju boju, dodajte kore pomorandže. Ili, isprobajte ovaj način: u pola litre vode stavite nekoliko kašika karija, kuvajte 30 minuta, ohladite, procedite, pa u ohlađenu vodu potopite tek skuvana jaja da odstoje jedan sat.

Smeđa jajaOmiljeni i najstariji način bojenja jaja je u ljusci od crnog luka. U kući uvek ima crnog luka i dobro je početi sa skupljanjem ljuske nekoliko nedelja pre Uskrsa. Ako zaboravite, uvek možete zamoliti prodavačicu na pijaci da vam sakupi iz njene korpe ili kupite 2-3 kg luka, skinite mu koru, a luk će se svakako iskoristiti u narednom periodu. Dakle, što više lukovine to bolje. U veliku šerpu naređajte red lukovine, red jaja (koja su stajala na sobnoj temperaturi bar 24sata pre kuvanja), sipajte kašiku soli i kašiku sirćeta i stavite na vatru da sve zajedno proključa. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte sve zajedno 15 minuta. Dobro je da jaja budu što bolje skuvana jer će danima stajati na sobnoj temperaturi.

Farbanje čajemAko za farbanje koristite čaj (zeleni daje žutu boju, šipak sivu, crni čaj narandžasto-žutu boju), postupak je sledeći: u šoljicu stavite četiri kesice čaja i jednu kašiku sirćeta. Prelijte vrelom vodom i ostavite deset minuta da odstoji. Tek skuvano jaje potopite u šoljicu. Posle 20 minuta dobiće boju.

Zelena jajaDa biste dobili zelena jaja najbolje je da koristite sveži spanać. Naseckajte ga i izlupajte, pa prokuvajte kao i prethodne sastojke. Lepa zelena boja može se dobiti i od praziluka ili koprive.

Narandžasta jajaIzrendajte šargarepu (5-6 komada), pa je prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim prokuvajte u 250 ml vode i dobićete lepu prirodnu narandžastu boju.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Plava jajaNaseckajte i izlupajte listove crvenog kupusa. Zatim ih prokuvajte u pola litra vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Dodajte sirće i jaja.

Ljubičasta - plavaU vrelu vodu dodajte vezicu ljubičica i nekoliko cvetova zumbula, kuvajte petnaestak minuta i potom dodajte jaja. Želite li jaja boje lavande, onda pomešajte šoljicu soka od grejpa i kašiku sirćeta. Plava jaja dobićete na sledeći način: iseckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine, prelijte litrom vode, prokuvajte, izvadite kupus, pa dodajte jaja. Za ljubičastu, prvo skuvajte veoma jak čaj od borovnice, pa u njemu kuvajte jaja 15 minuta na tihoj vatri.

Ukrasi na jajimaAko ne želite da obojite celo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene ukrase. Ostavite jaja da se osuše, pa ih uronite u boju. Ukrase možete dobiti i korišćenjem vunenog konca, tkanine i gumenih traka.

Naravno, možete i pre kuvanja uraditi zanimljive stvari. Na primer, iskoristite razno cveće, biljke ili šta god vam još padne na pamet. Čvrsto ih "prilepite" uz živa jaja (ali ne lepkom- to nije ekološki, već npr.koncem), ubacimo u najlon čarapu i onda ih kuvamo u nekoj od odabranih boja.(Devno.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track