ZABRANJENA FOTKA: Tito kao od majke rođen!
Foto: Glas Javnosti

Bez cenzure

ZABRANJENA FOTKA: Tito kao od majke rođen!

Društvo -
Reč je o autentičnoj fotografiji koja je 1961. godine objavljena u Zborniku španskih boraca. Knjiga je ubrzo povučena s tržišta

BEOGRAD - Istražujući ulogu nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, u građanskom ratu u Španij , novinar i publicista Željko Zirojević naišao je i na potpuno nepoznatu Titovu fotografiju.

Fotografija nije zanimljiva samo po tome što otkriva da je Tito bio pripadnik međunarodnih snaga u Španiji, već i zbog toga što je na njoj potpuno – go.

Reč je o autentičnoj fotografiji koja je 1961. godine objavljena u Zborniku španskih boraca. Knjiga je ubrzo povučena s tržišta.

Tačno je da je Josip Broz Tito, 5. maja 1952. godine, novinarima američkog Lifea, rekao da je jednom kratko posetio Španiju i proveo jedan dan u Madridu.

Druge činjenice, koje nisu sporne, i predstavljaju naučni i dokazni materijal, govore o tome da je Tito radi preuzimanja i potpune kontrole nad KPJ morao prvo da se oslobodi Blagoja Parovića – Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ.Zirojević dodaje kako je nalog za Parovićevu likvidaciju izdao upravo Tito.“Dokaz za to je činjenica da je Vlajko Begović fotografisao mrtvog Blagoja Parovića neposredno nakon ubistva i ta je fotografija odmah je predata Titu. Ubijeni Parović je fotografisan zato što je moralo da se dokaže Josipu Brozu da je likvidiran!Zirojević je naveo da je fotografija “Jugoslavena koji se kupaju”, na kojoj se nalazi i Tito, potpuno go, 1939. godine nastala u francuskom vojnom logoru u kojem su boravile međunarodne snage.

(Glas javnosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja