Zabranjena gej parada!

Ekskluzivno: Ništa od šetnje

Zabranjena gej parada!

Društvo -
Zbog navodnog bezbednosnog rizika homoseksualci neće moći da šetaju ulicama Beograda, otkriva za Kurir Predrag Azdejković

BEOGRAD - Trudili se uzalud.Parada ponosa zakazana za subotu biće zabranjena, izjavio je za Kurir Predrag Azdejković, predsednik Gej-lezbijskog info-centra. On tvrdi da je ovu informaciju dobio „iz krugova bliskih premijeru Ivici Dačiću“.Azdejković navodi da je premijer to juče sam priznao.- Prvo je rekao da će Parada biti zabranjena ako bezbednosna procena pokaže da je rizična, a onda je kazao da je Parada rizična - navodi Azdejković.On podseća da je bezbednosni rizik postojao i pre godinu dana i da ništa nije urađeno da se on smanji. Navijači Rada, kako kaže, najavljuju sve i svašta i niko ne reaguje, niko neće biti uhapšen. Država, prema njegovim rečima, ne radi ništa da primeni svoje zakone, a potvrda je to što skoro meseca dana nije otkriveno ko je napao mladića mesarskim čekićem.- Država neće da primenjuje svoje zakone, a organizatori Parade ponosa godinama ne uspevaju da je organizuju i ne vide problem u sebi, ne žele da se povuku - navodi Azdejković.Boban Stojanović, iz organizacionog odbora Parade ponosa, kaže da su informacije o zabrani spekulacije.- Nemamo potvrdu. Imali smo juče s policijom sastanak koji se odnosio na logistiku skupa i ništa nam nije rečeno - objasnio je on za Kurir.Na pitanje šta ako su informacije o zabrani tačne, on odgovara da će to biti još jedan dokaz da je država kapitulirala pred huliganima i, kako kaže, pred svojim saradnicima.Jovanka Todorović Savović, predstavnica organizacije za lezbijska ljudska prava Labris, rekla je da odluka o održavanju šetnje trenutno zavisi od dve osobe koje imaju veliku političku moć u Srbiji, ali da veruje da će šetnje biti.Inače, juče je hakovan sajt Gej-strejt alijanse i umesto redovnog sadržaja postavljenja je preteća poruka „Čekamo vas“!

Dačić: Skup će biti rizičanPremijer Ivica Dačić izjavio je da će policija zabrani­ti održavanje Parade ponosa ukoliko proceni da postoje bezbednosni rizici. On je rekao da je zatražio od bezbednosnih službi procenu održavanja gej parade i drugih skupova 6. oktobra.- U nekim bezbednosnim procenama stoji da je reč o skupu visokog rizika - rekao je Dačić i dodao:- Ako će biti takvih sadržaja u kojima se Isus Hrist dovodi u vezu s homoseksualcima, ne znam kako to može biti od pomoći da sve prođe mirno.

Poverenica: Čini mi se da će Parade bitiNevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, izjavila je da su izjave političara o održavanju Parade ponosa 6. oktobra dvosmislene, ali da joj se čini da će ona ipak biti održana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track