ZADAR U OPSADNOM STANJU: Hičkokove ptice napadaju ljude i otimaju im hranu
Foto: Printscreen Yt

Invazija

ZADAR U OPSADNOM STANJU: Hičkokove ptice napadaju ljude i otimaju im hranu

Planeta -
Stručnjaci kažu da je najbolje pozvati slokolara s orlovima da rasteraju napasnike

ZAGREB - Zadar sve više liči na horor grad iz filma "Ptice" Alfreda Hičkoka - galebovi, golubovi i sive vrate toliko su se namnožili da su postali agresivni prema ljudima, piše Slobodna Dalmacija.

Doduše, ne napadaju da bi ubile, kao kod Hičkoka, ali već od 3 sata u noći počnu da nesnosno grakću i bude građane, vrlo su agresivni u potrazi za hranom pa prekopavaju kontejnere i razbacuju smeće iz njih, a ima ih toliko da su se odomaćile i počele da se gnezditi po ravnim krovovima gradskih stambenih zgrada.

Zauzele su i gradske fontane i počele da napadaju ljude ako se približe tim mestima. Iako se građani žale, niko od gradskih vlasti nije reagovao.

"Te ptice neće nestati same od sebe niti će im se smanjiti broj, osim kad bi se dogodilo da obole od neke bolesti ili da se organizuje dolazak sokolara s orlovima koji bi ih rasteral", kaže dr sc. Gordan Lukač, ornitolog Nacionalnog parka "Paklenica".

Drugi izlaz je manje human - da se organizuje odstrel ptica, upozorava Lukač. Jedno je sigurno, kaže on: problem se neće rešiti sam od sebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track