ZADUŠNICE: Srbi odustali od obilaska pravoslavnog groblja u Đakovici
Foto: Tanjug

Niko im ne garantuje bezbednost

ZADUŠNICE: Srbi odustali od obilaska pravoslavnog groblja u Đakovici

Srbija -
Oko 700 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na Zadušnice bez pratnje posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada
1 / 5 Foto: Tanjug

ĐAKOVICA - Oko 120 raseljenih Srba odlučilo je danas da odustane od obilaska pravoslavnog groblja u Đakovici i manastira Uspenje presvete Bogorodice, jer kosovska policija, KFOR i Euleks nisu mogli da im garantuju bezbednost.

Srbi su tu odluku doneli, nakon što su u tradicionalno, u manastiru Visoki Dečani prisustvovali liturgiji povodom verskog praznika Zadušnice. "Mi smo u manastiru ponovo razgovarali sa kosovskom policijom i zatražili da nam se omogući da obiđemo grobove svojih najmilijih, ali oni su nam rekli, da ako hoćemo da idemo, da idemo na svoju ruku. Zato smo odlučili da odustanemo od odlaska u Đakovicu", rekao je predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stojanović. On je ocenio da su raseljenim Srbima oduzeta sva prava i naglasio da ništa ne može da se dogovori u Briselu, dok se takva situacija ne promeni.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju danas je osudila odluku kosovske policije i institucija u Prištini da se raseljenim Srbima zabrani odlazak u Dajkovicu i pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje i stvori uslove za slobodno i bezbedno kretanje Srba na Kosovu. Trenutno u obnovljenom srpskom manastiru Uspenje presvete Bogorodice u Đakovici žive samo četiri starice - monahinje i iskusenice, a pre rata, kao kazu raseljeni, u ovom gradu živelo je oko 12.000 Srba.

Srbi bez pratnje obišli groblje u južnom delu Mitrovice

Oko 700 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na Zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli autobusima.

Kosovska policija ovog puta nije htela da obezbedi pratnju za organizovan obilazak pravoslavnog groblja u južnom delu grada.Miroljub Filipović je rodom iz Kosovske Mitrovice, živi u Beogradu i danas je došao da obiđe grobove svojih roditelja i rođaka čiji su nadgrobni spomenici, kao i većina na ovom groblju porušeni.Filipović kaže da rušenje spomenika predstavlja svojevrstan genocid nad pokojnicima. “Priča se o genocidu, a ovo je totalni genocid nad pokojnicima, to treba obelodaniti, ne samo za mitrovačko nego za sva groblja po Kosovu. Pravi genocid nad pokojnicima, to što niko ne radi, da se zatru svi tragovi da smo ikada bili ovde. A bili smo, pre njih koji ovo rade”, rekao je Filipović.

Tuga na porušenom sinovljevom grobu

Radoslav Kočanović je sa suprugom obišao grob svog sina Baneta, čiji je spomenik takođe uništen. Redovno dolaze na groblje za Zadušnice, pošto je jedino tada organizovan dolazak Srba iz severne Kosovske Mitrovice.

“Došli smo, ali bolje da nismo….gde da dođeš?”, pita se Kočanović.“Spomenik je bio napravljen, a oni su sve izlomili, sve je puno korova, trave, nema gde da se priđe ni da se pošteno ožali pokojnik”, kazao je on.

Zdenka Živković je jutros obišla grob svog sina Igora čiji je spomenik svaki put sve vise porušen. Igor je imao samo 12 godina kad je umro i ovde je sahranjen 1994. godine.“Spomenik uništen, sve izlomljeno, svaki put kad dođemo sve je gore i gore…ploču su podigli, sve su polomili…ovo je strašno”, kazala je Živković. Kaže da spomenici smetaju ljudima koji ništa ne poštuju.“Smetaju ljudima koji ne znaju ništa i ne poštuju ni mrtve...ovo je strašno, samo to mogu da kažem. Mislim da ovo nema nigde u svetu , ovo što se radi u Kosovskoj Mitrovici i po celom Kosovu, sve uništavaju”, rekla je ona.

Nebojša Milanović je obišao grobove svojih roditelja. Kaže da se rušenje spomenika nastavlja, ali da to govori o njima, a ne o nama i da međunarodna zajednica treba da pogleda muslimansko groblje u severnom delu Mitrovice, i pravoslavno u južnom delu grada i da ne treba više nikakav komentar.“To je nova vlast njihova, kažu da je to novi poredak, demokratija...verovatno je to oličenje te njihove demokratije, ja drugačije ne znam kako ovo da objasnim. Kad god dođemo ruinirano, rušeno…moji roditelji su umrli pre rata, šta su kome skrivili, ili ovaj dečko što je sahranjen do mojih roditelja, šta je on uradio", pita se Milanović.“To su stubovi novog svetskog poretka, koji štiti njih u tome što rade. Na žalost mi tu ne možemo ništa, to je tako”, razočaran je Milanović.

Protojerej stavrofor Milija Arsović iz hrama Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice ističe da nema boljitka.“Nema boljitka iz jednog razloga, pričali su da će obnoviti groblje, ali ne možemo da kažemo da su nešto dobro uradili. Nadamo se u Gospoda Boga da će jednog dana to biti kako treba, da ljudi koji ovde počivaju zaslužno imaju ono što im pripada, a to je da svaki od njih ima svoj grob koji označava grob vernog usnulog sluge koji ovde počiva”, kazao je Arsović.

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je oko 90 odsto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog ošećenog spomenika.

http://www.youtube.com/watch?v=YmZTg6UELwM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track