Zajednička nominacija Stećaka za listu Unesko
Foto: Ministarstvo Kulture

Veliki uspeh ministarstva kulture Srbije

Zajednička nominacija Stećaka za listu Unesko

Društvo -
Na teritoriji Balkana trenutno raspolažemo podacima o 6.000 nekropola i 70.000 nadgrobnih obeležja - stećaka. Na izabranim nalazišta nadgrobna obležja su najbolje sačuvana i imaju najvažnije karakteristike na osnovu kojih je moguće promovisati njihovu izvanrednu vrednost prema kriterijumima iz Uneskovih preporuka

Blago će biti sačuvano.

Ministar kulture Ivan Tasovac završio je trodnevnu službenu posetu Makedoniji. Poslednjeg dana boravka Tasovac je učestvovao i na godišnjoj ministarskoj konferenciji Jugoistočne Evrope na Ohridu na kojoj je bilo reči o sprovođenju Deklaracije potpisane 2013. godine u Sloveniji, kao i o strategiji za dalju saradnju u oblasti kulture u regionu.

Među učesnicima su bili ministri kulture Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore i Bugarske. Geleralna direktorka Uneska Irina Bokova je od Tasovca primila nominaciju Srednjovekovnih nadgrobnih spomenika stećaka za Listu svetske baštine.

Ovo je bio prvi međudržavni projekat u oblasti kulture na Balkanu u XXI veku koji su od 2009. do 2014. godine zajednički izveli stručni timovi zemalja regiona.Nominacioni dosije sadrži detaljne podatke o 30 izabranih i preliminarno predloženih srednjovekovnih nekropola sa stećcima od kojih su u Bosni i Hercegovini 22 lokacije, u Hrvatskoj dve, u Crnoj Gori i Srbiji po tri.

Na teritoriji Balkana trenutno raspolažemo podacima o 6.000 nekropola i 70.000 nadgrobnih obeležja - stećaka. Na izabranim nalazišta nadgrobna obležja su najbolje sačuvana i imaju najvažnije karakteristike na osnovu kojih je moguće promovisati njihovu izvanrednu vrednost prema kriterijumima iz Uneskovih preporuka.

To su izuzetni oblici spomenika, uklesani ornamentalni motivi, natpisi, način izrade i kvalitet prirodnog i kulturnog pejzaža.

(Lj.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja