ZAJEDNO SU JAČI: Udružili se privrednici Austrije, Srbije i RS!

U prestonici osnovan Klub srpskih privrednika Austrije

ZAJEDNO SU JAČI: Udružili se privrednici Austrije, Srbije i RS!

InfoBiz -
Cilj kluba je umrežavanje i bolja saradnja preduzetnika, a za prvog predsednika kluba velikom većinom izabran je Dejan Bošković

BEČ - Koristiće svima.U Beču je osnovan Klub srpskih privrednika Austrije. Na izbornoj skupštini učestvovalo je 36 privrednika, a za prvog predsednika kluba izabran je Dejan Bošković, dvotrećinskom većinom. Inicijator osnivanja udruženja bila je Zajednica srpskih klubova u Beču, koja je još 2010. iznela ideju o formiranju ovakvog kluba. Inicijativa je nastala kad je Zajednica, u saradnji s Privrednom komorom Beča, sprovela anketu čiji je cilj bio definisanje problema s kojima se suočavaju srpski privrednici. Anketom koja je obuhvatila 243 preduzeća došlo se do zaključka da privrednici žele bolju saradnju i povezanost. Trenutno u Austriji postoji oko 10.000 srpskih privrednika, od tog broja više od 5.000 živi u Beču.Članarina 10 evraIzbornoj skupštini prisustvovali su ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, predstavnica Privredne komore Srbije u Austriji Vera Vidović i predsednik Privrednog predstavništva RS u Austriji Mladen Filipović. Oni su naglasili da institucije Srbije i RS podržavaju osnivanje kluba, kao i da im stoje na raspolaganju.U statut je uneto da članovi kluba mogu da budu svi pojedinci kao pravna lica, sve firme kao pravna lica i sva fizička lica. Članarina iznosi 10 evra na mesečnom, odnosno 120 evra na godišnjem nivou.UmrežavanjePoslednja tačka dnevnog reda bila je izbor predsednika kluba. Kandidati za ovu funkciju bili su Radovan Tomaš, Ljubo Milikić, Radovan Ivetić, Željko Bobar, Dejan Bošković i Borislav Kapetanović. Kapetanović je za predsednika predložio Dejana Boškovića, pa je on i izabran na tu funkciju, i to sa 24 od 36 glasova.- Umrežavanje naših privrednika u Beču može biti od velike koristi. Baziraćemo se na saradnji privrednika Austrije, RS i Srbije. Uključićemo i naše mlade stručnjake iz svetskih kompanija koji znanjem i iskustvom mogu da pomognu dobavljačima iz RS i Srbije. Sarađivaćemo i s Privrednom komorom Srbije, RS i Austrije, kao i s Kancelarijom za dijasporu Republike Srbije, i uključivati sve državne institucije. Napravićemo potpuni spisak svih naših firmi, kao i ljudi koji posluju u njima. Napravićemo i program s jasnim zadacima za određene firme prilikom prijavljivanja na tendere - kaže za Kurir Dejan Bošković.

Bošković: Uključićemo i naše mlade stručnjake iz svetskih kompanija
Bošković: Uključićemo i naše mlade stručnjake iz svetskih kompanija

Tatjana Kukić Jank, PREDSEDNICA BKS BIZNIS-KLUBAPodržavam svaku inicijativu u kojoj se privrednici povezuju i udružuju. Smatram da je to platforma za ukazivanje poverenja firmama koje dolaze iz Srbije, ali i za davanje kontakta firmama koje ovde postoje. Trudiću se da im pomognem.

Borislav Kapetanović, PREDSEDNIK ZAJEDNICE SRPSKIH KLUBOVA U BEČURaduje me što je naša inicijativa spela. Raduje me i što smo naišli na podršku, kako privrednika tako i pojedinaca. Siguran sam da će ovo udruženje biti most ekonomske saradnje Srbije i RS s našim manjim i srednjim preduzećima u Austriji.

Zoran Aleksić, PREDSEDNIK SAVEZA SRBA U AUSTRIJITrend saradnje na polju ekonomije treba proširiti na sve veće gradove u Austriji, kako bi maksimalno iscrpli sve mogućnosti koje ogroman broj privrednika našeg porekla širom zemlje može usmeriti ka Srbiji i Republici Srpskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track