ZAKLETVA PA PASOŠ: Mađarsko državljanstvo uzelo 60.000 građana!

Veliko interesovanje kod srpskih komšija

ZAKLETVA PA PASOŠ: Mađarsko državljanstvo uzelo 60.000 građana!

Društvo -
Interesovanje je toliko da su rezervisani svi termini do novembra, a razgovore sa novim kandidatima zakazuju se za decembar

Više od 100.000 građana Srbije od januara prošle godine podnelo je zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva, a čak 60.000 zahteva je odobreno, pa su novi državljani Republike Mađarske već položili i zakletve. Polovina ih je zatražila i mađarski pasoš i to su uglavnom mladi koji se žele da se školuju besplatno u Mađarskoj.Interesovanje je toliko da su rezervisani svi termini do novembra, a razgovore sa novim kandidatima zakazuju se za decembar. Tri do šest meseci čeka se kako bi Mađarska odobrila. Nakon toga polažu i zakletvu. U Konzulatu Mađarske u Subotici zakletve se polažu gotovo svakodnevno, jer se dnevno primi više desetina zahteva. Slična situacija je i u Beogradu. Trenutno je u toku prijavljivanje i za birački spisak, a Savez vojvođanskih Mađara je najavio otvaranje kancelarije u kojoj će davati pomoć za ispunjavanje formulara za birački spisak pošto će u Mađarskoj sledeće godine biti održani izbori.Uslov za dobijanje državljanstva je dokaz da su im preci rođeni na teritoriji tadašnje Austrougarske do 1921. godine, kao i srednji nivo znanja mađarskog jezika. Uslove ispunjavaju i oni kojima su preci rođeni u Bačkoj od 1941. do 1945. godine, kada je prilikom podele Jugoslavije ona pripala tadašnjoj Mađarskoj.- Tri meseca sam učio mađarski jezik, toliko vremena mi je trebalo da prikupim i sve neophodne papire. Zahtev sam predao u Ambasadi Mađarske u Beogradu - kaže ekonomista Milan Radovanov iz Novog Sada. Kako kaže, kao i u većini građana, osnovni razlog je zapošljavanje u zemljama EU.

Nije samo posao razlog za traženje mađarskog državljanstva, već i činjenica da je školovanje u mađarskim školama i na fakultetima besplatno. Pored toga, olakšana je kupovina nekretnina ili automobila u Mađarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track