ZAKON: Javne ličnosti nisu zaštićene od medija
Foto: KURIR

U pripremi

ZAKON: Javne ličnosti nisu zaštićene od medija

Društvo -
Javne ličnosti i političari nisu zaštićeni od mogućnosti da se o njima sve bukvalno zna, rekao je Aleksandar Avramović o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima

BEOGRAD - Nacrt zakona o informisanju dozvoljava medijima da objavljuju o političarima i javnim ličnostima sve što je u javnom interesu, a urednici medija će procenjivati šta je javni interes u objavljivanju takvih informacija, rečeno je u Beogradu na skupu o tom nacrtu zakona.

"Javne ličnosti i političari nisu zaštićeni od mogućnosti da se o njima sve bukvalno zna", rekao je član radne grupe za izradu medijskih zakona Aleksandar Avramović u završnici javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima.

Avramović je rekao da je radna grupa u formulisanju prava novinara primenila najbolja iskustva iz okruženja. Kako je naglasio, problem neisplaćivanja zarada novinarima je pitanje "za sindikalno organizovanja, a ne za zakon o informisanju".

Advokat za medijsko pravo Dragan Milić rekao je da će sprovođenje zakona dosta zavisiti od dosadašnje sudske prakse zbog čega neke odredbe treba precizirati. Milić je kritikovao odredbu po kojoj onaj ko dobije tužbu protiv medija ima pravo na učešće u dobiti ostvarene na osnovu objavljivanja sporne informacije.

"Ni naša sudska praksa ni praksa u regionu ne poznaju da je bilo ko dobio na sudu učešće u dobiti. Stvarno je teško dokazati dobit koju je neko ostvario objavljivanjem neke informacije", dodao je Milić. Na javnoj raspravi je objašnjeno da lični blogovi i diskusioni forumi neće biti mediji.

Advokat Slobodan Kremenjak je, međutim, naveo da bi upisom u registar medija blogeri bili u boljem položaju, a ne gorem. "Ako nekog opletete na blogu, po obligacionom pravu taj ima tri godine da vas tuži. Ako ste medij, tužba zastareva posle šest meseci", kazao je Kremenjak koji je i učestvovao u pisanju nacrta.

Upitan o izbacivanju člana koji predviđa otkrivanje identiteta finansijera koji učestvuje sa više od trećine u prihodima medija, Slobodan Kremenjak je ocenio da je to destimulativna mera za oglašivače.

"To je otpalo jer je to destimulativna mera za oglašivače koji će se uplaštiti ako im se ime upiše u registar", kazao je Kremenjak.

Javna rasprava o nacrtu zakona o javnom informisanju završena je u Beogradu, a zainteresovane strane mogu da do 22. marta upute Ministarstvu kulture i informisanja primedbe na nacrt zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track