ZAOŠTRAVANJE: Na pomolu rat između SAD i Irana?

Američki zvaničnici upozoravaju

ZAOŠTRAVANJE: Na pomolu rat između SAD i Irana?

Planeta -
Nakon propalih pregovora da se Teheran odrekne nuklearnog oružja, Obama bi mogao da uvede sankcije toj zemlji, što bi izazvalo sukob

VAŠINGTON - Ratna retorika.Ratni sukob između Irana i SAD na pomolu je ako Amerika ponovo pooštri sankcije prema toj zemlji na Bliskom istoku, upozorila je juče Bela kuća. Naime, nakon samo nekoliko sedmica otkako su odnosi između dve zemlje otoplili, u Ženevi su propali pregovori između predstavnika Irana i šest svetskih sila da se zvanični Teheran odrekne ambicija za razvijanje nuklearnog naoružanja. Zbog toga američka administracija razmišlja o uvođenju novih restriktivnih mera toj zemlji.Novo razočaranjeNakon višedecenijskih zategnutih odnosa između Irana i zapadnih sila, nedavno je lider SAD Barak Obama telefonom razgovarao s iranskim predsednikom Hasanom Ruhanijem, što je bio veliki pomak u diplomatskim odnosima dve zemlje. Širom sveta na to se gledalo kao na novi smer vođenja spoljne politike Irana, otkako je s čela te zemlje otišao Mahmud Ahmadinedžad. Međutim, pregovori u Ženevi pokazali su da ta zemlja nije spremna da prihvati sve zahteve šest vodećih sila sveta, pa SAD ponovo razmatraju uvođenje sankcija Iranu.- Uvođenjem novih mera više ne bi bilo prostora za diplomatiju, pa Amerika ne bi imala izbora sem da upotrebi vojnu silu. Naš narod, međutim, ne želi da maršira u novi rat. Više bi voleo mirno rešenje, koje će naterati Iran da se odrekne nuklearnog naoružanja. Ako Teheran to ne želi, ponoviću, SAD nemaju izbora sem da uđu u rat - rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.Suprotna mišljenjaMeđutim, neki američki zvaničnici smatraju da je uvođenje novih sankcija upravo pravi način da se izbegne ratni sukob.- Ne treba da pristanemo da biramo između vojne akcije i nepovoljnog dogovora s Iranom, kojim prihvatamo da ova država raspolaže nuklearnim oružjem - istakao je republikanski senator Mark Kirk.

Ruhani: Nećemo pognuti glavu pred pretnjamaIranski predsednik Hasan Ruhani rekao je da pravo Irana da obogaćuje uranijum predstavlja svojevrsnu crvenu crtu koja ne sme da se pređe i da je iranska strana u pregovorima do sada bila racionalna i taktična.- Rekli smo pregovaračima da nećemo reagovati ni na kakvu pretnju, sankcije, ponižavanje niti diskriminaciju. Islamska Republika nije i neće pognuti glavu ni pred čijim pretnjama - istakao je Ruhani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track