ZAOŠTRAVANJE: SAD razočarane odlukom Rusije za Snoudena!
Foto: Reuter

Oštre reakcije

ZAOŠTRAVANJE: SAD razočarane odlukom Rusije za Snoudena!

Planeta -
Dovedeno u pitanje učešće predsednika SAD Baraka Obame na samitu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je bio planiran za septembar u Rusiji

VAŠINGTON - SAD su veoma razočarane odlukom Rusije da pruži utočište odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu i to umanjuje saradnju koju imaju bezbednosne i policijske službe dve zemlje, izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni.

On je upozorio i da se posle odluke Moskve dovodi u pitanje učešće predsednika SAD Baraka Obame na samitu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je bio planiran za septembar u Rusiji."Razmatramo da li je korisno da učestvujemo na samitu u svetlu poslednjih događaja", dodao je Karni, istakavši da odluka još nije doneta.

Prethodno je više američkih kongresmena osudilo odluku ruskih vlasti da pruže politički azil Edvardu Snoudenu, ocenivši da će to uticati na odnose SAD sa tom zemljom. Republikanski senator iz Arizone i nekadašnji predsednički kandidat Džon Mekejn rekao je da je to šamar za Ameriku, dok je, senator Lindzi Graham iz Severne Karoline kazao da je u pitanju provokacija i znak da Vladimir Putin ne poštuje predsednika SAD Obamu.

"Vašington bi trebalo da shvati ovo kao prekretnicu u našim odnosima sa Rusijom. Potreban je odlučan odgovor Amerike", dodao je senator iz Severne Karoline. Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Senata Robert Menendez izjavio je da bi Snouden trebalo da bude u američkoj sudnici, a ne da dobija politički azil u Rusiji.

Američka televizija Si-en-en je prethodno javila, pozivajući se na neimenovani izvor u administraciji, da zvanični Vašington nije iznenađen odlukom ruskih vlasti, jer je ona nagoveštavana prethodnih nedelja. Snoudenu je danas odobren privremeni azil u Rusiji, dok je Kremlj poručio da odnosi Rusije i SAD neće trpeti zbog ovog "relativno beznačajnog" slučaja.

Snoudenov advokat Antalij Kučerena izjavio je da je njegov klijent od Federalne migracione službe dobio dokumenta koja mu omogućuju da napusti tranzitnu zonu aerodroma Šeremetjevo u Moskvi, gde se nalazio od 23. juna. Rusija je ranije istakla da neće predati Snoudena Vašingtonu koji ga traži zbog odavanja poverljivih informacija Vlade SAD medijima, a Bela kuća je više puta istakla da bi Snouden trebalo da bude vraćen u SAD kako bi se suočio sa optužbama.

Snouden je najpre krajem maja otišao u Hongkong odakle je "Gardijanu" dao informacije o tajnom američkom programu za špijuniranje na internetu "Prizma".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track