Zapadne diplomate: Albanci sami da sklone spomenik

Preševo

Zapadne diplomate: Albanci sami da sklone spomenik

Politika -
Diplomate predlažu i da Nacionalni savet Albanaca "pod hitno usvoji predlog izgleda zastave albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije", kako bi se izbeglo dosadašnje isticanje zastave Albanije na skupovima na jugu Srbije

BEOGRAD - Diplomatski predstavnici zapadnih zemalja predložili su političkim partijama Albanaca u Preševu da sami premeste sporni spomenik pripadnicima rasformirane tzv Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca i Oslobodilačke vojske Kosova, iz centra Preševa na drugu lokaciju.

Ideja diplomata je da se na taj način "spreči intervencija pripadnika državnih organa Srbije", koji su najavili da će do 17. januara, za kada su u Briselu zakazani pregovori Beograda i Prištine, sporni spomenik biti uklonjen "milom ili silom".

Diplomate predlažu i da Nacionalni savet Albanaca "pod hitno usvoji predlog izgleda zastave albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije", kako bi se izbeglo dosadašnje isticanje zastave Albanije na skupovima na jugu Srbije, a u skladu sa važećim zakonom o Nacionalnim manjinama.

Odluku o sudbini spomenika u Preševu doneće 65 odbornika - Albanaca u skupštinama opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, na zajedničkoj sednici koja je zakazana za subotu, 12. januara, odlučili su politički predstavnici Albanaca te tri opštine na jugu centralne Srbije.

"O sudbini spomenika poginulim borcima takozvane oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) odlučiće u subotu, 12. januara, 65 odbornika triju skupština opština, na sednici u Preševu, na koju ćemo pozvati više ambasadora akreditovanih u Beogradu", rekao je u ponedeljak Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo.

On je kazao da će toj sednici prethoditi stavovi odbornika vanrednih sednica lokalnih parlamenata Bujanovca i Preševa 11. januara, na kojima će se, kako je kazao, analizirati pretnje upućene od strane premijera i predsednika Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track