ZAŠTO GA NE VOLE AMERIKANCI: Kako je Šekspir izazvao ekološku katastrofu i pad aviona

450 godina od rođenja velikog pisca

ZAŠTO GA NE VOLE AMERIKANCI: Kako je Šekspir izazvao ekološku katastrofu i pad aviona

Pop kultura -
Čavke, palčići, kormorani, sove, slavuji, ševe i još 60 drugih vrsta spominju se u delima velikog barda na veliku radost ljubitelja ptica, pa je Amerikanac uvezao čvorke koji su se odomaćili i napravili pravu pometnju...

LONDON - U sredu je bila 450-godišnjica od rođenja engleskog dramskog pisca Vilijama Šekspira čija se zaostavština slavi širom sveta, ali u SAD ne gledaju blagonaklono na jedan njen aspekt.

U Šekspirovim komadima i poeziji ptice imaju posebno mesto a to je razlog što je jedan od njegovih poklonika i ljubitelja došao na ideju da u Severnu Ameriku donese - čvorke. Čavke, palčići, kormorani, sove, slavuji, ševe i još 60 drugih vrsta spominju se u delima velikog barda na veliku radost ljubitelja ptica.Jedan od njih, Amerikanac Judžin Šiflin, je 1890. došao na ideju da uvede što je više Šekspirovih ptica u Severnu Ameriku.

Jednog prohladnog zimskog dana pustio je 60 čvoraka u Central park u Njujorku u nadi da će se odomaćiti. Na veliku žalost mnogih današnjih ekologa, oni su to i učinili. U SAD danas ima oko 200 miliona evropskih čvoraka. Mali i ratoborni, oni važe za "nasilnike" među pticama.Ova ptica je postala takva pošast da je jedna od retkih vrsta koje nisu zaštićene zakonom.

"Čvorci su prave štetočine. Često ih nazivaju pernatim mecima", rekao je Majkl Begier, predstavnik američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) zadužen za zaštitu aerodroma od divljih životinja.

"Oni su poseban problem na aerodromima, jer lete u velikim jatima", objasnio je on. Godine 1960, jedno takvo jato izazvalo je najsmrtonosniju avionsku nesreću prouzrokovanu pticama u istoriji američke avijacije. Ptice su upale u motore aviona prilikom poletanja sa aerodroma u Bostonu. Letilica se srušila u bostonsku luku, usmrtivši 62 osobe.

Čvorci, takođe, prave ogromnu štetu američkoj poljoprivredi, posebno voćarstvu. Procenjuje se da zbog ove male ptice, koja se u Šekspirovom delu spominje samo jednom, i to u prvom delu istorijske drame "Henri VI", američki farmeri izgube milijardu dolara godišnje.

Kevin Mekgovan iz Laboratorije za ornitologiju na Univerzitetu Kornel kaže da je čvorak, koji nije autohtona vrsta u Americi, uzrok prave ekološke katastrofe. "Gnezdi se u rupama, ali njih nema previše u prirodi, pa je konkurencija velika", naveo je on.

"A evropski čvorak je zaista dobar borac. Iako mali, veličine oko polovine pesnice, upola je teži od većine drugih ptica. Kao da je sav u mišićima", dodao je Mekgovan"I to je glavni problem, jer čvorci polako istiskuju sve autohtone price koje se gnezde u rupama", kazao je američki ornitolog.Naučnici tvrde da postoji uzročno-poledična veza između sve većeg broja čvoraka i nestanka pojedinih autohtonih vrsta, kao što je crvenoglavi detlić.

Iako je pre dve godine, u akciji američkog ministarstva poljoprivrede, ubijeno blizu 1,5 miliona čvoraka, to gotovo da nije imalo nikakvih efekata na njihovu ukupnu populaciju.Postavlja se pitanje da li neko osim Šekspira i ponekog zaluđenika iz XIX veka uopšte voli čvorke?" Postoje oni koji smatraju da čvorci ne bi smeli biti ovde. Međutim, oni su zaista simpatične ptice", smatra Mekgovan.

"To su predivna stvorenja sa ljubičastim i zelenim perjem na grudima i vratu. Veoma lepo pevaju, jer umeju da imitiraju druge vrste", naveo je on.Jedan od ljubitelja ove ptice bio je i Mocart koji je držao čvorka kao kućnog ljubimca. Kupio ga je 1784. i navodno sahranio uz veliku pompu tri godine kasnije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track