ZAŠTO JE STOUNHENDŽ IZGRAĐEN: Ovih 7 teorija možda imaju odgovor na to!

Šta se krije iza drevne građevine

ZAŠTO JE STOUNHENDŽ IZGRAĐEN: Ovih 7 teorija možda imaju odgovor na to!

Ludi svet -
Teorije variraju od magije pa do teorija zavera koje uključuju i vanzemaljce

Teorija oko te misteriozne građevine ima podosta, a one variraju od magije, preko teorija zavere koje uključuju vanzemaljce, do elitne grobnice.

Ovo je sedam teorija o tome šta bi mogla da bude prava svrha Stounhendža, piše Hafington post.

1. Sveto lovište

Područje oko Stounhendža je u drevna vremena bilo okruženo lovištima, pokazali su arheološki dokazi.Lokalitet svega 1,6 kilometara udaljen od Stounhendža sadrži dokaze ljudske naseljenosti staro 3.000 godina. Međutim, sam lokalitet Stounhendža, odnosno tragovi gradnje, dokazano su stari između 8.500 i 10.000 godina.Arheološki dokazi upućuju da je to prvobitno bilo lovište i mesto za slavlja pa je ova misteriozna građevina možda i podignuta da bi uveličala ulov.

2. Spomenik jedinstvu

Postoje krugovi koji veruju da je Stounhendž podignut kako bi slavio mir i jedinstvo. Tokom perioda u kom se intenzivno gradio, između 3.000 i 2.500 godina pre Hrista, kultura na britanskom ostrvu bila je sve više ujedinjena.Rad na tako velikom projektu sam po sebi bi ujedinio mnoge kulture na tom području, a i šire.

3. Astronomski kalendar

Mnogi veruju kako su stari narodi slavili zimski solsticij na Stounhendžu. Ulica pored ove građevine poravnata je sa zalaskom sunca na zimski solsticij, a arheološki dokazi iz okoline pokazuju kako su klane svinje tokom decembra i januara, verovatno za zimsko slavlje.

Lokalitet isto tako gleda u izlazak sunca tokom letnjeg solsticija, a hiljade posetilaca širom sveta tad posećuje Stounhendž kako bi proslavili taj događaj.

4. Zvučna iluzija

Dva svirača gajdi koji sviraju na polju oko Stounhendža ostali bi poništenog zvuka na određenim tačkama, što je zvučna iluzija koja je možda inspirisala graditelje, naglašeno je na prezentaciji Američkog udruženja za napredak nauke 2012. godine.

Megaliti su možda podignuti kako bi dodatno pojačali prirodno poništavanje zvuka tog lokaliteta, a kameni blokovi postavljeni kako bi selektivno blokirali zvuk. Stounhendž se često naziva i „gajdaškim kamenjem". S tim nadimkom povezana je i legenda koja kaže kako su gajdaši dovodili devojke na to polje i pretvarali ih u kamenje, koje i danas stoji kao spomenik.

Bez obzira na to da li neko veruje u zvučnu iluziju, Stounhendž ima neverovatnu akustiku prostora, sličnu katedrali.

5. Elitno groblje

Misteriozni spomenik možda je nekada bio i mesto poslednjeg počinka za elitu, predlaže jedna od brojnih studija. Hiljade fragmenata kostura od najmanje 63 osobe pronađeno je u arheološkim iskopavanjima na tom području, a broj pronađenih kostiju muškaraca, žena i dece je proporcionalan.

Ostaci datiraju iz perioda 3.000 godina pre Hrista, a arheolozi su pronašli i posudu za mirise kao i glavu od buzdovana – u pitanju su predmeti koji su obično asocirali na elitu u tom periodu.

6. Ogromna zvona

Ova teorija sugeriše da kamenje Stounhendža proizvodi jedinstvene i blago različite zvukove, slične onima drvenih ili metalnih zvona. Njihov zvuk može se čuti iz velike daljine pa se pretpostavlja da je Stounhendž možda služio kao primitivan oblik komunikacije, ili se koristio kao zvona što se koriste u crkvi.

7. Mesto izlečenja

Mnogi kosturi ukopani pored Stounhendža nose na sebi dokaze povreda ili bolesti pa su naučnici pretpostavili da je lokalitet nekada bio mesto na koje su ljudi dolazili da se izleče od povreda ili bolesti.Toj teoriji u prilog ide i činjenica da je mnogo kamenja tokom vekova oštećeno na način da je neko lomio komadiće s njihove površine. Možda su hodočasnici hteli da tako uz sebe imaju zaštitni ili lekoviti talisman.

(Dnevno.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track