Zašto vam jelo ne uspeva

Najčešće greške kod kuvanja

Zašto vam jelo ne uspeva

Stil -
Ne pecite zaleđeno meso, povrće seckajte na jednake komade, testo mešajte dok ga pripremate i odredite pravu veličinu posude
1 / 6

Kuvajte bez greške!Često vam se dešava da vam se spremanje obroka pretvori u potpunu katastrofu, a hrana češće završi u kanti za smeće nego na stolu? Ne očajavajte, dobro proučite neke od najčešćih grešaka prilikom kuvanja, pa ih ubuduće svakako izbegavajte.Ne mešate testeninuAko testeninu samo ubacite u vodu koja vri i kada izgleda kuvano samo je istresete u cediljku, ne radite dobro jer je testeninu tokom kuvanja potrebno promešati. Ukoliko to preskočite, obrok bi mogao da se pretvori u lepljivu smesu.Ne čitate receptVrlo često se događa da počnemo da kuvamo pre nego što pročitamo recept do kraja. Međutim, neka malo komplikovanija jela zahtevaju dobru pripremu. Kada ne planirate, u kuhinji često nastaje haos, a događa se i da se jedno jelo ohladi dok se drugo još uvek kuva. Zato pažljivo pročitajte recept, pripremite sastojke i napravite dobar plan.Pečete hladno mesoPre nego što meso stavite da se peče, obavezno ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, a to se posebno odnosi na velike komade. Ovaj trik se često ne navodi u receptima jer se podrazumeva da ga znate. Međutim, ako preskočite ovaj korak, meso se neće ravnomerno ispeći.Neravnomerno naseckano povrćeAko ste isekli povrće u nekoliko različitih veličina, ono neće moći ravnomerno da se kuva ili peče. Zato odlučite da li želite veće ili manje parčiće i iseckajte ga ravnomerno, na kockice, kružiće ili štapiće. Pored toga što će biti lepo skuvano, jelo će i bolje izgledati.Ne koristite šerpe i tiganje u pravoj veličiniOvo je jedna od najčešćih grešaka u kuhinji. Iako vam se možda čini da je lakše oprati manji tiganj, korišćenje premalih posuda za kuvanje može da upropasti ceo obrok.Osnovno pravilo je: što je posuda u kojoj kuvate veća, jelo će ispasti bolje!Sve kuvate na najvećoj temperatureHrana se po pravilu kuva na niskoj ili srednje jakoj temperaturi, a najjača temperatura koristi se samo u posebnim slučajevima. Zato najveću temperaturu treba koristiti samo kada želite nešto kratko da propržite.Jedete meso čim ga izvadite iz rernePečena piletina ili šnicle pečene u rerni izgledaju primamljivo, ali ih ne bi trebalo odmah servirati. Ako meso isečete odmah po vađenju iz rerne, iscureće svi njegovi sokovi i ono će biti suvo. Zato ga nakon pečenja i pre posluživanja obavezno ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track