ZASTRAŠUJUĆE: Jedemo mrtve životinje i zatrovane prerađevine!

Veterinarski stručnjaci otkrivaju alarmantne podatke

ZASTRAŠUJUĆE: Jedemo mrtve životinje i zatrovane prerađevine!

Društvo -
Zabrinjavajuće Seljak neće da prijavi uginulu stoku, već lešine prodaje nakupcima, a to posle završi u većim fabrikama mesa

BEOGRAD - Groblja životinja su naši stomaci.- Građani Srbije godinama jedu meso mrtvih životinja a da to i ne znaju! Jeste li ikad videli stočno groblje u našoj zemlji? Niste. Lakše ćete videti skelet dinosaurusa ili mamuta nego mrtve krave ili svinje. To je zato što nijedan seljak neće da prijavi uginulu kravu ili svinju i odnese je u stočnu kafileriju, kao što bi trebalo, nego lešine prodaje nakupcima, a to posle završi u fabrici mesa, gde se pravi sve ono što mi jedemo - tvrdi za Kurir republički veterinarski inspektor koji zbog straha da ne ostane bez posla nije hteo da otkriva svoje ime i prezime.Prema njegovim rečima, u našim tanjirima ne završi samo neispitano meso mrtvih životinja već i meso zatrovano antibioticima, hemijskim sredstvima i hormonima.- Kad je životinja bolesna, leči se antibioticima, raznim hemijskim sredstvima i hormonima koji su za čoveka veoma opasni. Ako seljak primeti da to stoci nikako ne pomože, reši da je zakolje, a onda je proda mesnoj industriji - kaže naš sagovornik.Kurir je istraživao na koje sve načine mesna industrija podvaljuje građanima Srbije i tako ih truje.

1 Jedemo đubre SEPARATISANO MESO OPASNOKurirov izvor koji je godinama radio u jednoj od najpoznatijih fabrika mesa tvrdi da je najopasnije mehanički separatisano meso živine, dobijeno od najlošijih delova trupa živine.- Najlošiji delovi živine se odvoje i stave u mašinu koja se zove separator i u kojoj se sve samelje. U toj smesi, koja je izuzetno štetna i opasna po zdravlje ljudi, nalaze se i srž i kosti. Štetnih materija posebno ima u srži. Ovo je zapravo najveća podvala, jer ta smesa ide u salame, paštete i razne proizvode od mesa. To đubre od sirovine mnogi proizvođači koriste jer je mnogo jeftinije - kaže on.

2 Uvoz iz EUŠTO EVROPA BACA, SRBI JEDUSrbiju je pogodilo nekoliko afera u kojima je otkriveno da smo uvozili meso iz zemalja Evropske unije, i to nakon što su oni odbili da ga koriste. Tone mesa koje je proglašeno za nebezbedno po zdravlje ljudi Srbija je bez problema uvozila godinama, po vrlo niskim cenama.

3 Povećavaju gramažuSIPAJU VODU U MESODa bi proizvođači mesa dobili što više na gramaži, dosetili su se da ubacuju vodu i led u meso i tako ga prodaju. Zapravo, proizvođači špricevima i iglama ubrizgavaju vodu i so u meso, nakon čega ono nabubri i bude lažno teže. Nažalost, iako je ovo ozbiljna prevara, jedna je od najbezbolnijih jer ne ugrožava ljudsko zdravlje, osim što kupci daju mnogo više novca.

4 Leglo bolestiPRODAJE SE MESO SA SVINJSKOM KUGOMU Srbiji su mnoga gazdinstva bila zaražena svinjskom kugom, nakon čega su grla, umesto da se izoluju, bila prodavana klanicama. Uprkos bolesti, meso zaraženih svinja je bez neophodnih provera prodavano i prerađivano. Kako kažu poznavaoci, najodgovorniji za ovakve probleme su veterinarska i sanitarna inspekcija, koje svoj posao ne rade dobro.

5 Hemijska sredstvaZA DUŽI ROK TRAJANJA I LEPŠI IZGLEDZa poboljšanje ukusa, mirisa i izgleda koriste se konzervansi i aditivi. Prerađivači mesa preteruju sa unosom ovih supstanci kako bi od bajatog mesa napravili naizgled sveže. To ima strašne posledice po ljudski organizam.

ČINJENICEAfere s mesom- Pre samo nekoliko dana uhapšen je N. J. (35) iz Velike Plane zbog osnovane sumnje da je proizvodio i prodavao meso mrtvih životinja.- U februaru 2014. godine otkrivena je prevara sa otrovnim kobasicama. Na pijaci u Zemunu prodavale su se kobasice napravljene od trulog svinjskog mesa.- U januaru 2014. godine u javnost je procurio snimak na kojem se vide tri osobe kako u Bečeju, kod farme PIK Bečej, skupljaju mrtve životinje iz blata i stavljaju ih u gepek, najverovatnije da bi preradile njihovo meso.- U oktobru 2013. godine čitavo domaćinstvo dobilo je trihinelozu jedući kobasice divlje svinje bez sanitarne provere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track