ZASTRAŠUJUĆE: Truju nas mlekom od 2008. godine!

Otrov u srpskoj hrani ugroženo zdravlje nacije

ZASTRAŠUJUĆE: Truju nas mlekom od 2008. godine!

Društvo -
Nadležni u Ministarstvu poljoprivrede godinama prikrivaju da je 2008. koncentracija aflatoksina u mleku bila 10 puta veća od sadašnje, kao i da je zatrovani kukuruz 2007. završio u stočnoj hrani i izazvao pomor živine

BEOGRAD - Jezivo!Namirnice zatrovane aflatoksinom građani Srbije jedu verovatno od 2008, saznaje Kurir, jer je 2007. Srbiju pogodila najsušnija godina. Tokom pet godina nadležni državni organi, u kojima godinama rade isti ljudi, nisu ništa uradili da zaštite stanovništvo.- Između ostalih mislim na republičku veterinarsku inspektorku Sanju Čelebićanin i državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Dejana Krnjajića, koji su na poslovima bezbednosti hrane od 2004. godine. Njih treba pitati zašto nisu upozorili javnost na aflatoksin od 2008. Tada je zbog velike suše kukuruz bio zaražen aflatoksinom. Ministarstvo poljoprivrede tada je trebalo da spreči otkup kukuruza od seljaka, ali oni ništa nisu preduzeli po tom pitanju. Taj kukuruz je prerađen i u uzorku koncentrata za piliće jednog veterinatskog zavoda pronađen je nedozvoljen nivo aflatoksina i ohratoksina. Zbog toga je na mnogim farmama došlo do masovnog pomora živine - kaže izvor Kurira.On je dodao da je dokaz da su Srbi trovani aflatoksinom taj što je gornja dozvoljena granica tada bila čak 0,5 mikrograma i da su u mnogim uzorcima pronađene vrednosti i od 0,48 ili 0,49... To je, kaže naš sagovornik, pet puta više od bilo kog ispitanog (otrovnog) uzorka do sada.Slobodna procena- Zakon o spuštanju granice stupio je na snagu tek u maju 2011, kad je sa 0,5 mikrograma nivo aflatoksina spušten na 0,05 mikrograma po kilogramu. Inače, po tom istom zakonu kontrole se rade po slobodnoj sproceni proizvođača, a mi radimo dva puta godišnje za sireve i isto tako za gotove proizvode. Država ima monitoring kroz naše izveštaje i bukvalno nam veruju na reč - kaže jedan od proizvođača mleka.Da je sve bilo u rukama nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede, potvrđuje i bivši sanitarni inspektor. On nam je rekao da tih godina (od 2007. do donošenja Zakona o bezbednosti hrane) sanitarna inspekcija nije kontrolisala namirnice na aflatoksin jer je to bio posao veterinarske inspekcije u procesu proizvodnje.Drago Cvijanović sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede, međutim, tvrdi da je kukuruz svake godine zaražen aflatoksinom.Željko Brozović iz Privredne komore Srbije (PKS) izjavio je da postoji rizik da se aflatoksin pojavi, osim u mleku, i u raznim mlečnim proizvodima, jajima i mesu.

Pretnje zbog prijavaSanja Čelebićanin i Dejan Krnjajić, koji su godinama nadležni za bezbednost hrane, juče nisu odgovarali na naše pozive. Ipak, Krnjajić je juče na RTS priznao da je „izvesna količina domaćeg kukuruza u stočnoj hrani kontaminirana aflatoksinom, ali daleko manje od medijskih spekulacija“.Zaštitnik građana Saša Janković zatražio je od nadležnih odgovore na pitanje šta je učinjeno po prijavama jednog veterinarskog inspektora koji je godinama podnosio prijave zbog lošeg kvaliteta hrane.- Mora se znati šta je, ako je išta, učinjeno po prijavama najmanje jednog republičkog veterinarskog inspektora, koji je godinama unazad službeno obaveštavao i podnosio prijave zbog nezakonitosti na putu hrane od proizvođača do potrošača, zbog čega mu je prećeno i zbog čega je nezakonito izgubio zvanje - naveo je Janković.Jedan bivši veterinarski i fitosanitarni inspektor za Kurir kaže da je nekada kontrola kvaliteta hrane bila mnogo rigoroznija.- Hrana se ranije nije kontrolisala u prometu, već u proizvodnji i za to su bile nadležne sanitarna i veterinarska inspekcija - kaže naša sagovornica, koja nije želela da objavimo njeno ime.Nadležni iz Ministarstva poljoprivrede do zaključenja broja nisu nam odgovorili na pitanja koja se tiču aflatoksina.

Knežević: Mleko u prodaji ispravnoMleko koje se nalazi na rafovima u prodavnicama je ispravno i bezbedno za upotrebu, izjavio je Goran Knežević, ministar poljoprivrede Srbije.- Mleko za koje smo sumnjali da ima povišen nivo aflatoksina je sklonjeno iz prometa i nalazi se u magacinima - rekao je Knežević za RTS.- Ako ne bude bezbedno, mi ćemo ga uništiti. Ako bude bezbedno, vratićemo ga na rafove da ga građani koriste - rekao je Knežević.

Milosavljević: Da sam znao, reagovao bihSlobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede u periodu kad je otkrivena skandalozna količina otrova u mleku, kaže da on nije imao informacije o tome.- Nisam znao ni da je stočna hrana bila zaražena aflatoksinom. Da jesam, sigurno bih reagovao, jer i ja imam decu - rekao je Milosavljević.On je istakao da je postojala stručna služba i laboratorije koje su bile zadužene da obavljaju kontrolu namirnica, kao i da bi o tome trebalo da razgovaramo s tadašnjim načelnikom veterinarske inspekcije.

Papović krije rezultate!Goran Papović, predsednik Udruženja potrošača, kaže da je rezultate, odmah pošto ih je dobio, prosledio Ministarstvu poljoprivrede, ali nije želeo da ih pokaže javnosti. Iako je njegova dužnost da potrošače zaštiti, jedino što je izjavio bilo je to da su rezultati slični Ješićevim.- Nešto se razlikuje jer sam ja ispitivao manju količinu dugotrajnog mleka. Od 17 ispitanih, svega četiri vrste su bile ispravne - kaže Papović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track