Đilas: Strašno da se odriču dece jer su LGBT

Đilas: Strašno da se odriču dece jer su LGBT

Beograd -
Strašno je što živimo u zemlji u kojoj u novinama možete da pročitate kako se neko odrekao rođenog deteta zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije, a nisam pročitao da se neko odrekao deteta zato što je ubilo dvoje, troje ljudi, rekao je Đilas

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograd Dragan Đilas izjavio je da se u Beogradu završava nekoliko prostora za smeštaj onih pripadnika LGBT populacije kojih su se porodice odrekle kada su saznale za njihovu seksualnu orijentaciju."Strašno je što živimo u zemlji u kojoj u novinama možete da pročitate kako se neko odrekao rođenog deteta zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije, a nisam pročitao da se neko odrekao deteta zato što je ubilo dvoje, troje ljudi", rekao je Đilas u Beogradu, na predstavljanju godišnjeg izveštaja o položaju LGBT populacije u Srbiji koji je pripremila Gej strejt alijansa.U izveštaju za 2011. godinu se ukazuje da je fizičko nasilje nad pripadnicima istopolno orijentisanih osoba poraslo za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.Đilas je rekao da je njegov predlog bio da se ovaj izveštaj plasira upravo u vreme izborne tišine kako bi dobio bolji plasman u medijima i kako se ne bi sve svodilo na politiku. Takođe je rekao da u vezi sa LGBT populacijom treba vršiti pritisak - čak i na političare."Posebno treba izvršiti pritisak na one političare koji se deklarativno zalažu za prava LGBT populacije, a kada se isključe kamere, kada na telefonskoj vezi nije američki ambasador ili neki od ambasadora iz zemalja Evropske unije, njihov stav bude mnogo gori od (pogrdnih) stavova nekih političara koji ih javno iznose", dodao je Đilas.Gradonačelnik Beograda je izrazio nadu da će naredni izveštaj, za 12 meseci, pokazati da je još mnogo toga učinjeno za prava LGBT populacije, i da će njeni pripadnici moći normalno da žive kao i svi građani Beograda i Srbije.

Pavlović: Paradu treba organizovati na ozbiljniji načinPredsednik "Gej strejt alijanse" Lazar Pavlović izjavio je da bi ovogodišnju "Paradu ponosa" trebalo organizovati na mnogo ozbiljniji način, kada je u pitanju saradnja sa državnim organima i pristup organizatora toj manifestaciji.Pavlović je u Skupštini grada, gde je predstavljen godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2011. godinu, rekao da o ovogodišnjoj "Paradi ponosa" zna samo ono što je u medijima objavljeno, a to je da će organizatori sledeće sedmice najaviti datum njenog održavanja."Ukoliko neko misli da organizuje "Paradu", to treba da radi na mnogo ozbiljniji način i kada je u pitanju saradnja sa državnim organima i kada je reč o samom pristupu organizatora", rekao je Pavlović.Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je, na pitanje novinara o datumu održavanja "Parade", rekao da je "poražavajuće" da neko postavlja takvo pitanje nakon što je u Skupštini grada više od sat vremena bilo reči o tome šta je poenta ljudskih prava.Tanjug

Priznanje svima koji poštuju LGBT prava

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da je to ministarstvo svesno nivoa netolerancije u društvu prema LGBT osobama i naveo da ulaže napore da i te osobe mogu nesmetano da ostvaruju svoja prava kao i svi drugi građani Srbije.

Uz napomenu da je Ministarstvo uradilo sve da bi se održala "Parada ponosa" prošle godine, Marković je odao priznanje osobama koje svakodevno doprinose poštovanju prava LGBT populacije i uopšte unapređenju ljudskih i manjinskih prava.

On je istakao da u tome posebnu ulogu imaju javne ličnosti i mediji i dodao da će sledeći mesec biti posvećen unapređivanju položaja LGBT populacije.

Podsetivši da je predsednik SAD Barak Obama nedavno podržao sklapanje brakova pripadnika istog pola, ambasadorka te zemlje u Beogradu Meri Vorlik je naglasila da je Srbija, iako takvi brakovi nisu česta pojava u njoj, intenzivno radila na tome da se poboljšaju prava LGBT populacije.

Ona je naglasila da svi zajedno treba da rade na izgradnji pravednijeg društva u kome će biti i više inkluzije i navela da se za vreme mandata u Srbiji upoznala sa time kako se radi na toj zaštiti.

Uz napomenu da je u Srbiji postignut napredak u oblasti ljudskih prava prema LGBTosobama, šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer je ukazao da EU od 2011. godine, kada je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, prati napredak Srbije na tom polju.

Dežer je dodao da je prošlogodišnja zabrana "Parade ponosa" usledila zbog onih koji su doneli nasilje na ulice i koji su time ugrozili prava okupljanja slobodnog izražavanje te zajednice.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos je naglasio da međunarodna zajednica ne promoviše, niti podržava nijednu seksualnu orijentaciju, ali da je od fundamentalnog značaja boriti se za prava okupljanja i izražavanja.

Zamenik ambasadiora Velike Britanije u Beogradu Dejvid Mekfarlan izrazio je nadu da će Srbija ove godine dobiti datum za početak pregovora i da je i zato važno da zemlja radi na izgradnji i dostizanju evropskih vrednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track