Završena rasprava o rebalansu budžeta
Foto: Tanjug

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Politika -
Skupština će se 25. septembra izjasniti o rebalnsu i pratećim zakonima

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je večeras pretres svih tačaka dnevnog reda među kojima je i predlog rebalansa budžeta, o kojima će se izjasniti u utorak, 25. septembra. Poslanici su u toku dana razmotrili više od 100 amandmana na paket zakona namenjenih fiskalnoj konsolidaciji, predlogu rebalansa i pratećim zakonima.

Skupština će se 25. septembra izjasniti o rebalnsu i pratećim zakonima - izmenama zakona o budžetskom sistemu i o penzijsko i invalidskom osiguranju, kao i Predlogu zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru.

Rebalansu budžeta, koji predviđa deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, podršku su najavile stranke vladajuće koalicije, a opozicione DS, DSS, LDP, SVM, LSV, SPO ga neće podržati. Poslanici će glasati i o izmenama zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu i o finansiranju lokalne samouprave.

Oni će se izjasniti i o izmenama zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, hemikalijama, vodama, šumama, o stočarstvu, vinu, veterinarstvu, sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, javnim putevima, vanrednim situacijama i o energetici.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 138 parafiskalnih nameta, što će, smatra predlagač, rasteretiti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza. Opšta stopa PDV-a od oktobra treba da bude povećana sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Poslanici će glasati i o četiri predloga zakona o potvrđivanju međunarodnih sporazuma i drugih akata, kao i o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije i o Predlogu odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije. Nakon što 25. septembra budu glasali o tim tačkama, poslanici će započeti novu vanrednu sedicu, na kojoj će razmatrati, između ostalog, predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju, kojim će biti omogućeno da studenti upišu narednu godinu sa 48 bodova ostvarenih u toku godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track