KNIN: Bogoslove tukli Hrvati sa Kosmeta!

Manastir Krka

KNIN: Bogoslove tukli Hrvati sa Kosmeta!

Crna Hronika -
Govor mržnje koji je eskalirao u Hrvatskoj u poslednje vreme, kao i obeležavanje devete godišnjice pogroma nad Srbima na prostoru Kosova i Metohije, bio povod za ovaj vandalski napad, kaže Milojko Budimir

KNIN - Većina učenika bogoslovske srednje škole, koje su na putu ka manastiru Krka napali maloletnici iz Kistanja, kod Knina, najpre verbalno a zatim i fizički, stigla je iz Republike Srpske.Podsetimo, grupa huligana, maloletnici iz Kistanja, napala je u nedelju osam bogoslova, šestorica su povređena, od kojih jedan teže. U napadu teže je povređen Milan Simanić iz Bijeljine, dok su lakše povrede zadobili Srđan Milinović i Dalibor Smiljić iz Bočca kod Banjaluke, Ranko Milojčić iz Kotor Varoši, Bojan Mršić iz okoline Prijedora, Momir Đukić iz Banjaluke.Otac Heruvim iz Eparhije dalmatinske rekao je da su napad izvršili meštani Kistanja, koji su metalnim i bejzbol palicama pretukli šest učenika. On je rekao da je jednom učeniku slomljen nos, dok su ostali zadobili lakše telesne povrede.Bogosloviju pri manastiru Krka pohađaju i učenici iz Srbije, kao i iz RS, koji su preneli roditeljima da napad ima veze sa obeležavanjem devet godina od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji.

Sukob, koji je dodatno narušio ionako poljuljane odnose Srba i Hrvata na tom području, osudila je Eparhija dalmatinska SPC koja je navela da su đaci Bogoslovije sveta tri Jerarha u manastiru Krka u nedelju fizički napadnuti bez povoda.

U saopštenju se dodaje da su učenike bogoslovije napali meštani Kistanja - Janjevci (Hrvati s Kosova) i to kad su išli prema selu Kistanje. Napali su najpre četvorica mladića od oko 15 godina, a potom su im se pridružili momci od oko 25 godina sa bejzbol palicama i metalnim šipkama.

Bogoslovi su, navodi Eparhija, mirnim razgovorom pokušali da izbegnu sukob, ali je jedan od napadača udario bejzbol palicom učenika M.S.po licu i naneo mu teže telesne povrede, zbog čega je hospitalizovan u hitnoj pomoći u Šibeniku.Potom je izbila i opšta tuča u kojoj je osam đaka bogoslovije zadobilo lakše teleske povrede, navodi se u saopšenju.Ovim brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena bezbednost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo verska i nacionalna mržnja.

Najiskrenije se nadamo da će nadležne državne institucije Republike Hrvatske počinioce ovoga nebivalog zlodela privesti pravdi i adekvatno kazniti", ističe Eparhija.Dalje se dodaje da "ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova" Eparhija doživljava kao "veliki krst i stradanje", ali se, dodaje se "kao pravoslavni hrišćani moramo moliti bogu za počinioce ovoga zlog dela koji Hrvatsku ne vodi prema Evropi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije".S druge strane, u saopštenju opštinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice iz Kistanja tvrdi se da su sukob izazvali bogoslovi koji su, kako se tvrdi, od ranije poznati po provokacijama.

Prema navodima saopštenja koje prenose hrvatski mediji, učenici bogoslovije koji su učestvovali u sukobu od ranije su poznati po provokacijama. Isto tvrdi i Janjevačka zajednica u Kistanjama, prenose mediji.

Uprava Bogoslovije “Sveta Tri Jerarha” u manastiru Krki najoštrije je osudila ničim izazvan fizički napad na đake ove bogoslovije.Udruženje Srba iz Hrvatske i Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske takođe osuđuju vandalski napad na učenike Pravoslavne bogoslovije “Sveta Tri Jerarha” pri manastiru Krka, koji, kako navode, pokazuje u kakvoj se situaciji nalaze Srbi u Hrvatskoj i koliko je ugrožena njihova bezbednost."Smatramo da je govor mržnje koji je eskalirao u Hrvatskoj u poslednje vreme, kao i obeležavanje devete godišnjice pogroma nad Srbima na prostoru Kosova i Metohije, bio povod za ovaj vandalski napad", kaže predsednik ove asocijacije Milojko Budimir."Izbegli i prognani Srbi pitaju može li Hrvatska postati punopravna članica EU kada nije u stanju da sankcioniše govor mržnje i zaštiti svoje sugrađane srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju ove organizacije, koje prenose banjalučki mediji.

Pritvor za maloletne napadače

Policijska uprava šibensko-kninska saopštila je da će maloletnici koji su unedelju napali učenike pravoslavne bogoslovije u manastiru Krka dovedeni su u pritvor i protiv njeih će biti podneta krivična prijava

- Dovršenim kriminalističkim istraživanjem u Policijskoj stanici Knin maloletnik sa područja Kistanja je osumnjičen za nanošenje teške telesne povrede, dok su šestorica maloletnika osumnjičena za nanošenje lakši telesnih povreda.

Predsednik opštinskog odbora HDZ Roko Antić je još jednom komentarisao incident u Kistanjima i rekao da se skreće focus sa pravog problema, a to je da je manastir Krka leglo četništva i velikosrpske ideologije u Hrvatskoj, te je dodao da je incident samo u interesu 'profesionalnih Srba koji žive od ovakvih događanja.

http://www.youtube.com/watch?v=53cFV_HXq6o
http://www.youtube.com/watch?v=-pmYwAeysZI

Milanović: U Hrvatskoj se dešavaju ozbiljne stvari

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da neće dozvoliti širenje mržnje i straha i da se u Hrvatskoj događaju "ozbiljne stvari" komentarišući incident kod Kistanja gde je grupa hrvatskih maloletnika napala učenike bogoslovske škole srpske nacionalnosti.

On je ukazao da uoči izbora za Evropski parlament u Hrvatskoj, stranke desnice šire "čistu i destilisanu" mržnju."Ljudi u crnim košuljama za koje ne znamo ko su i odakle dolaze govore na televiziji", rekao je Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima sazvanu zbog događaja u Kistanju.Hrvatski premijer je rekao da zna ko stoji iza tog incidenta i dodao da taj neko sada "podmuklo ćuti"."Mržnju i ovu vrstu straha ne dopuštamo", poručio je Milanović.

On je rekao da idu izbori za evroparlament, a motivacijska kampanja HDZ-a već je počela i daje prve rezultate."Napadnuti su juče bogoslovi iz manastira Krka. Napala su ih deca, koja su zapravo napala decu. U Dnevniku 3 HTV-a, nazvana su prigodno političko korektno - janjevci!

To je rečnik kojim se služi HTV! Ne maloletne osobe hrvatske nacionalnosti nego - janjevci! Pa što se čudimo onda da se takve stvari događaju"?, rekao je premijer.Janjevci su pripadnici hrvatske manjine na Kosovu koji su dobili naziv po mestu Janjevu, kod Prištine gde mnogi i danas žive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track